September 6, 2019


Melkcentrale werkt aan milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal


September 6, 2019

De Melkcentrale Paramaribo (MCP) stapt binnenkort over op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Volle en halfvolle melk worden momenteel in een plastic verpakking verkocht. MCP-directeur Dewkoemar Sitaram zegt tegenover De West, dat de verpakkingsmachine al is aangeschaft. Er wordt nu gewerkt aan de opzet van de machine. Sitaram legt uit dat het om kartonnen verpakkingsmateriaal gaat. Hij benadrukt dat ook MCP als bedrijf, verantwoordelijk om wil gaan met het milieu. Sitaram garandeert dat het nieuwe verpakkingsmateriaal de prijs van melk en melkproducten minimaal zal beïnvloeden. De MCP krijgt weleens van consumenten de klacht dat het MCP-product dat zij in de winkel gekocht hebben, bij thuiskomst verzuurd bleek. De MCP-directeur zegt dat dit niet aan de melkcentrale ligt, maar aan de winkeliers. Hij geeft aan dat in de praktijk zich twee situaties voordoen: na sluitingstijd schakelen de winkeliers de koelers uit, de andere is dat de koelers niet op temperatuur blijven. Dit gebeurt als een winkel te maken heeft met een grote toeloop, waarbij de deuren van de koelers continu open en dicht worden gedaan, met als gevolg dat de temperatuur in de koeler oploopt tot 10 graden. “Als ik alleen opgeloste moedermelk in mijn assortiment zou hebben, dan is er niets aan de hand bij 10, 12 en zelfs 15 graden, maar met rauwe melk boven 10 graden, na twee, drie dagen a merki ey porie”, zegt de MCP-directeur. De producten van het MCP dienen tussen 2-6 graden bewaard te worden. De MCP voert periodiek temperatuurmetingen uit bij de winkeliers. Sitaram geeft aan dat dit gebeurt op basis van een goede verstandhouding met de meeste winkeliers. Ook weten bepaalde winkeliers niet dat zij hun koelers kunnen instellen op een minimumtemperatuur. ‘’Zij kunnen hun koelers instellen op 1 graad, waardoor bij het open en dicht gaan van de koelers, de temperatuur oploopt tot 6 graden.’’ De MCP wil ook zijn eigen outlets uitbreiden. Tot nog toe er is een op het terrein van het bedrijf en eentje op de Zondagsmarkt te Nieuwe Grond. Ook wordt er gewerkt aan het uitbreiden van het assortiment van melkproducten. Sitaram geeft aan dat de melkcentrale in 2018, ondanks een kleine terugval in de verkoop, winst heeft gemaakt. Het bedrijf wacht nog op het jaarverslag. -door Johannes Damodar Patak-