Jachtseizoen op leguanen gesloten

Het jachtseizoen op leguanen is volgens de Jachtwet vanaf 1 september tot en met 32 december gesloten. Mensen die de wet overtreden, zullen beboet worden. Niet alleen het jagen, maar ook het verhandelen, houden en hebben van leguanen, is verboden. Velen zien de leguaan, meer bekend als ‘boomkip’, als een delicatesse. Aan de overkant nabij de Wijdensbosch-brug en op andere locaties, worden levende leguanen die vol eieren zitten, te koop aangeboden. Hoe groter en voller de buik, des te duurder het dier.
Verschillende dierenorganisaties waaronder de Henk Abraham Stichting en de Stichting Dierenbescherming Suriname, vragen al jaren aandacht voor een verschuiving van de jachtperiode op de leguanen, omdat het jachtseizoen gesteld is in de legperiode van de dieren. Cynthia Ashruf van de Henk Abraham Stichting zei in een eerder interview met De West, dat indien de jacht niet gereguleerd wordt, de leguanen in ons land zullen uitsterven.
“Straks wordt de eerste leguaan geïmporteerd”, waarschuwde de dierenactiviste.
Er moeten volgens haar ook duidelijke voorwaarden komen over de manier waarop leguanen verkocht worden, zo worden in veel gevallen levende leguanen vastgebonden en op drukke hoeken van straten ter verkoop uitgestald.
Dit vraagstuk had volgens haar al jaren geleden aangepakt moeten worden. De leguanen worden met een strop levend gevangen, ook worden ze met een buks uit een boom geschoten. “Dierenleed is mensonterend”, zei Ashruf.

door Johannes Damodar Patak

More
articles