Temperaturen kunnen oplopen tot 38ᵒC

De temperaturen kunnen oplopen tot wel 38ᵒC. Dit zegt Sukarni Mitro-Sallons, hoofd van de Meteorologische Dienst, tegenover De West. Midden augustus is de grote droge tijd begonnen die zal duren tot en met begin december. De meteoroloog geeft aan dat de temperaturen in deze periode hoger dan normaal zullen zijn, waardoor die als onaangenaam kunnen worden ervaren.
De verwachte gemiddelde temperatuur in deze periode is minimaal 22ᵒC en maximaal 34 ᵒC met een gemiddelde van 27/28ᵒC. Mitro-Sallons zegt dat in het verleden er ook metingen zijn gedaan, een temperatuur van 37ᵒC kwam ook voor. Volgens haar moet er ook rekening mee worden gehouden dat september en oktober, de droogste en heetste maanden zijn.
De zware orkaan Dorian is zondagnacht over de Bahama’s getrokken en koerst nu richting de Amerikaanse staat Florida.
Er werden windsnelheden tot 295 km per uur gemeten.
Mitro-Sallons: ‘’De orkaan heeft geen dusdanig effect op het weer in Suriname, omdat de orkaan niet nabij ons land langskomt, wat wel effect zal hebben op het klimaat, zijn de branden in het Amazone-regenwoud.’’ De meteoroloog legt uit dat bij grote bosbranden, er grote kale vlaktes ontstaan. Hierdoor neemt de verdamping toe, welke invloed zal hebben op de neerslag. “Er zal dan minder neerslag gemeten worden”, zegt Mitro-Sallons. Volgens haar is een woud met een oppervlakte zo groot als Suriname, verbrand. Zij benadrukt dat de effecten van de bosbranden niet uit zullen blijven.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles