Regering verweten van loyaliteit naar Alcoa toe

Na meer dan 25 uur te hebben vergaderd, heeft het parlement de ontwerpwetten Wijziging Brokopondo-overeenkomst en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen, vanmorgen met 29 stemmen voor en 13 tegen aangenomen. Enkele ingrijpende wijzigingen waarover partijen eerder overeenstemming hadden bereikt, zijn teruggedraaid door de regering. De oppositie verwijt de regering daarom van loyaliteit naar Alcoa toe.
De besprekingen met betrekking het beëindigen van de Brokopondo-overeenkomst zijn sinds vorige week donderdag begonnen. De vergadering van gisteren kenmerkte zich door veel discussies en schorsingen. De vergadering ging tot in de late avond en de vroege ochtend van vandaag door, maar er waren nog onduidelijkheden. Uiteindelijk werden de wetten in stemming gebracht en goedgekeurd.
De coalitie heeft voor gestemd, terwijl de oppositie fel tegen de wijze waarop de regering zich opstelde tegenover Alcoa, bleef. De regering werd verweten van loyaliteit naar Alcoa toe. Asiskoemar Gajadien (VHP) zei dat met de machtigingswet, de belangen van het land verkocht worden.
Cleon Gonsalves (PALU) stemde tegen en zei: ‘’We weten niet wat we gaan overnemen of als er enige beslaglegging zal plaatsvinden, omdat we het inhoudelijke van Alcoa niet weten.’’ Volgens Patricia Etnel (NPS) is Suriname in de uitverkoop, terwijl Dew Sharman (VHP) van mening is, dat alle zekerheden overboord zijn gegooid.
Assembleeleden, de regering en deskundigen, hebben zich dagenlang ingezet voor het opnemen van wijzigingen in een nota van wijziging. Vanochtend had assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, meegedeeld dat er veranderingen waren doorgevoerd in de ontwerpwetten. Zij had dagenlang samen met deskundigen en de regering meegewerkt aan het doorvoeren van de wijzigingen. Suriname zou namelijk de dam pas overnemen als die in goede staat verkeert, Alcoa zou pas vrijwaring krijgen van milieuschade als zij de sanerings- en rehabilitatiewerkzaamheden correct heeft uitgevoerd, Surinamers behouden het recht naar de rechter te stappen. Hoewel Geerlings-Simons toegaf dat niet alles in kannen en kruiken is, zijn er regelingen getroffen zodat het Surinaams belang veilig is. De oppositie was kennelijk blij met de inzet van de assembleevoorzitter en kon zich terugvinden in de wijzigingen.
Echter bleek naderhand dat de regering de wijzigingen terug had gedraaid. Geerlings-Simons heeft het parlement toen om tot nog toe onbekende redenen verlaten, waarna de vergadering verder werd geleid door vicevoorzitter Melvin Bouva. De oppositie kon zich wederom niet terugvinden in de besluiten en de discussies startten weer. Er wordt beweerd dat Pittsburgh, het hoofdkwartier van Alcoa, niet akkoord ging met de wijzigingsvoorstellen die De Nationale Assemblee wilde toevoegen aan de oorspronkelijke conceptwet voor de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst. Vicepresident Ashwin Adhin ontkende dit vanmorgen.
Niet alleen de oppositie, maar ook de externe deskundigen van De Nationale Assemblee, hebben het resultaat van de regering na de besprekingen van de onderhandelingscommissie en Alcoa, afgewezen. Echter de regering heeft met behulp van de coalitie anders kunnen bepalen en de wetten erdoor kunnen krijgen. Vast staat dat de dam op 31 december 2019 aan Suriname wordt overgedragen.

door Priscilla Kia

More
articles