‘Discussie rond switchyard is nonsens’

De discussie in De Nationale Assemblee (DNA), is volgens Parmin Singotiko, gepensioneerd werknemer van de Suralco, klinkklare nonsens. Hij geeft aan dat de switchyard te vergelijken is met een schakelaar die bedoeld is om de stroom vanuit de Afobaka stuwdam te verdelen.
Singotiko legt uit dat de stroom destijds werd verdeeld tussen de Potroom, de Powerhouse en de gemeenschap van Paranam. De Potroom is niet meer in werking. Hij benadrukt dat de Powerhouse in de boezem van de staat moet komen. “Anders krijgt je eigen huis geen stroom. De Suralco is dan de bakker en de EBS gaat dan de brodenverkoper zijn”, aldus Singotiko. De switchyard wordt bediend door Powerhouse. Vanuit de Powerhouse wordt de stroom verdeeld.
Singotiko is van mening dat het accent in deze kwestie wordt verlegd. Zo vraagt hij zich af in welke handen de waterleidinginstallatie met toren en de Centrale Machine Shop komt (CMS). Hij zegt dat de CMS een werkplaats is voor het geval een van de generatoren uitvalt. De onderdelenvoorraad wordt opgeslagen in de Paranam-store.
Hij geeft aan dat de Afobaka stuwdam over zes generatoren beschikt waarvan drie in gebruik zijn genomen. De Powerhouse beschikt over drie generators aangedreven voor opwekking van stroom en stoom voor de boiler. De machines van Powerhouse worden afgekoeld met SWM-water, daarom benadrukt Singotiko het belang om niets te ontmantelen. Hij vraagt zich af wat met de waterinstallatie zal gebeuren. Hij blijft erbij dat de Alcoa niet zonder meer kan vertrekken, zonder op te draaien voor de schade die de multinational heeft aangericht aan ons milieu. Hij legt uit dat bij het ontstaan van brand in de potten in de Potroom, die niet met water of ijzer geblust konden worden door de enorme hitte. “Er werden duizenden jonge bomen uit ons binnenland gekapt en gebruikt om de brand te blussen”, verklaart Singotiko. Het gebruik van water bij temperaturen van 400-700 graden Celsius, zou volgens hem catastrofaal zijn en ijzer zou smelten of buigen. In het parlement wordt er heftig gediscussieerd of de switchyard wel of niet in de boezem van de staat moet komen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles