De gepensioneerde werknemer, Parmin Singotiko van de dochteronderneming Suralco van de Alcoa sleept de multinational naar de rechter voor al het leed dat hem werd aangedaan toen hij nog werkzaam was bij dit bedrijf. Hij eist zondermeer een schadevergoeding, omdat hij 25 jaar lang benadeeld is geworden met betrekking tot zijn pensioen en voor opgelopen vergiftiging. Uit documenten die hij aan De West toonde blijkt dat hij grote hoeveelheden aan kwik en aluminium in zijn lichaam heeft. Het DNA-onderzoek is verricht door het in de Verenigde Staten van Amerika gevestigd bedrijf Analytical Research Labs, INC.
Volgens een brief van de Suralco zou de gepensioneerde Singotiko rond de US-dollar 500 maandelijks moeten ontvangen aan pensioen.
Dit is echter niet nagekomen en ontvangt hij momenteel SRD 825 per maand. Hij wordt bijgestaan door de advocaat Karel Hok A Hin. De zaak gaat op 4 november voor en de Suralco heeft inmiddels een deurwaarderexploot ontvangen. Hij staat helemaal achter zijn overige collega’s die een zaak aanhangig hebben gemaakt tegen de Suralco met betrekking tot hun pensioen. Het gaat hier deze om meer dan tweehonderd gepensioneerden en in totaal om bijkans zeshonderd gepensioneerden die reeds langer dan drie jaar maandelijks worden benadeeld; elk voor een bedrag van 232,50 US dollar. Eind oktober komt er een uitspraak in deze zaak, die nu al twee jaar dient.
Singotiko trad in 1971 in dienst bij de Suralco. Op 55 jarige leeftijd ging hij met vervroegd pensioen, nadat hij ontslagen op verdenking van het laten uitlekken van confidentiële informatie. Hij was namelijk ook commissaris bij de werknemersbond voor de maandloners bij de Suralco onder leiding van Fred Derby. Hij kreeg toen van ene S. Demon de ondervoorzitter van de bond de informatie dat er cyanide op een niet verantwoorde wijze werd opgeslagen cq begraven en dat hierdoor de levens van Paranen in gevaar werd gebracht. Om dit aan te kunnen kaarten bij Derby, had Singotiko bewijs nodig en werd dit hem verschaft door de ondervoorzitter, die werkzaam was op de afdeling ‘Vijftig’ en was belast met het bergen van het chemisch afval cyanide. Derby sloeg kort daarna alarm hierover in de media. Deze acte van Singotiko kostte uiteindelijk hem zijn baan in 1993. Hoewel de Dienst Arbeidsinspectie niet akkoord ging met zijn ontslag heeft hij de zaak toen laten liggen om gehaal en getrek te voorkomen. “Door Parbode werd ik weer ontdekt”, zegt de nu 81-jarige oud werknemer van Suralco. In Parbode sloeg hij wederom alarm voor het onverantwoord dumpen van cyanide door de multinational en het gevaar hiervan voor mens en milieu.
-door Johannes Damodar Patak-