Felle discussies resulteren in uitstel goedkeuring Alcoa-contracten

De goedkeuring van de zogeheten Alcoa-contracten gisteren in het parlement is niet doorgegaan. Parlementariërs van zowel de oppositie als de coalitie hebben de contracten kritisch besproken en gesteld dat de contracten zoals die nu opgemaakt zijn niet in het belang zijn van Suriname. Hoewel beide partijen aangaven dat zij in het belang van land en volk spraken, nam de coalitie een iets mildere houding in bij de beoordeling van de contracten. De oppositie daarentegen bleef fel in de discussie. De vergadering duurde heel lang en om middernacht kwamen de coalitie en de regering uiteindelijk op andere besluiten.
Asiskoemar Gajadien (VHP) zei dat er weinig vertrouwen bestaat in de wijze waarop de regering omgaat met deze kwestie. Vooral de vraagstukken over het milieu, de staat waarin de dam verkeert bij overname, de Bakhuysovereen-komst, de stroomleveringsovereenkomst en de bepalingen in de overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst.
De vergadering werd kort na middernacht verdaagd. Raymond Sapoen die voor deze keer de oppositie ondersteunde, gaf in zijn toespraak aan, dat bepaalde zaken met betrekking tot milieuschade niet in het transactieprotocol zijn opgenomen. Hij stelde voor dat het transactiedocument wordt aangehouden en dat eerst toezegging van Alcoa wordt verkregen als de wijzigingen van DNA zullen worden toegepast en uitgevoerd.
Het concreet voorstel van de oppositie is dat de regering opnieuw gaat onderhandelen met de Alcoa, omdat brede delen van de samenleving hetgeen overeengekomen is, niet dragen. Roche Hopkinson (NDP) zei dat hij er vertrouwen in schept dat hij een regering heeft die het belang van Suriname voorop stelt. “Het standpunt dat ik zal innemen bij de stemming zal eentje zijn waarbij ik mij persoonlijk van heb overtuigd dat het een goede zaak is voor Suriname”, aldus Hopkinson. Hij wilde de overtuiging hebben en daardoor te kunnen zeggen, dat dit de beste deal is voor Suriname. Hij noemde een tiental punten waarover er nog onduidelijkheid bestaat en wenste verduidelijking van de regering daarover.
Nadat de parlementariërs aan het woord waren gekomen is de tweede ronde voor het parlement afgesloten, waarna de vergadering werd geschorst. De regering kreeg de ruimte om samen met de deskundigen de gestelde vragen en voorstellen door te nemen. Na enkele uren werd de vergadering hervat. Melvin Bouva, die op dat moment de vergadering leidde, gaf aan dat de zaak niet onnodig overhaastig en doorgedrukt zou worden, maar dat de tijd genomen zal worden om de zaken te verwerken. De vergadering werd kort daarna verdaagd. De minister zal donderdag ingaan op de gestelde vragen, terwijl juristen de wijzigingen verder zullen voorleggen.
Echter de oppositie was niet blij hiermee. Paul Somohardjo (PL) noemde het ‘ijver zonder verstand’. De vergadering kon volgens hem eerder afgesloten worden. Ook Gajadien was hiermee eens en zei dat het doordrammen van de regering en de coalitie deze situatie heeft veroorzaakt. Het was volgens hem al uren duidelijk dat dat er meer tijd nodig zou zijn om vragen te beantwoorden en de wijzigingen door te voeren.

-door Priscilla Kia-

More
articles