Milieuorganisaties verontrust over schade door Alcoa

Voor het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) vond vanochtend een protestactie plaats van de milieuorganisatie Opeté, gesteund door de gepensioneerden van Suralco, het Actiecomité Alcoa, Probios en de bewoners van Onoribo. De groepen zijn het er niet mee eens, dat Alcoa zich niet houdt aan de internationale richtlijnen met betrekking tot milieuherstel en saneringswerkzaamheden. Volgens de actievoerders vervuilt Alcoa moerassen, gronden en wateren. In andere landen, zijn de gevolgen van deze vervuiling al zichtbaar.
De voorzitter van Stichting Probios, Erlan Sleur, verklaart tegenover de krant, dat vijftig jaar bauxiet, heel veel ravage met zich heeft meegebracht. Hij geeft aan geen moeite mee te hebben met het feit dat Alcoa vertrekt, maar dat dit niet kan alvorens zij alle rommel heeft opgeruimd. Volgens hem is er veel ontbossing geweest en zijn er grote meren gegraven om bij het bauxiet te komen. “Het afgewerkte bauxiet dat daar gedumpt is, blijkt nu ook radioactief te zijn en dat ligt midden in Para”, stelt de voorzitter. Hij zegt verder dat dit maakt dat hierdoor onze waterbronnen in gevaar komen, en dat de kans groot is dat over een aantal jaren, wij moeten gaan zoeken naar een andere manier om aan water te komen. De voorzitter eist van de regering openheid in de kwestie als het aankomt op de gezondheid van de mens.

Sleur: ”Vanuit de kant van de overheid is er nooit gemonitord over wat de Alcoa heeft gedaan. Er zijn geen milieuwetten, maar dat niet wil zeggen dat men zomaar mag verontreinigen, omdat niet alleen onze gezondheid, maar ook onze toekomst hierdoor op het spel staan.’’
Sleur geeft aan dat hij ook van parlementariër Gregory Rusland, wil weten wat er gedaan zal worden met de chemische schade, omdat ook Rusland minister was van Natuurlijke Hulpbronnen en heeft nagelaten te controleren. “Hij praat over het overdragen van de dam, maar naar mijn gevoel praat hij bewust niet over de milieuschade”, stelt de voorzitter. Hij geeft aan dat het voor hem belangrijk is dat we als land toegeven dat we fouten hebben gemaakt, maar dat we vooral samen moeten kijken wat we kunnen doen om dit te herstellen.

More
articles