August 21, 2019


(foto: Regilio Derby).

Contractors Iamgold worden mogelijk niet uitbetaald


August 21, 2019

Loyd Read, voorzitter van de werknemersbond bij Rosebel Gold Mines (RGM), zei gisteren in gesprek met Radio ABC, dat de 325 contractors die werkzaam zijn binnen het bedrijf, niet met ontslag zijn gestuurd, maar dat het bedrijf plannen heeft om ze niet uit te betalen. De reden hiervoor is dat de directie van RGM van mening is, dat de overheid de veiligheid niet kan garanderen, wat maakt dat de werkzaamheden niet hervat kunnen worden. Het bedrijf zal niet in staat zijn gelden uit te betalen aan mensen die geen arbeid hebben verricht. Intussen hebben de werknemers van RGM het werk sinds zondag 18 juli op instructies van de directie en de bond, gestaakt. Read gaf aan dat er wel uitbetaald dient te worden, ook al is er geen arbeid verricht, omdat het niet de schuld van de arbeiders is. “Je zou in dit geval een regeling met de overheid moeten treffen, dat zij niet het volledige bedrag zullen ontvangen dat in feite afgedragen zou moeten worden, omdat zij de veiligheid niet kunnen garanderen. Het mag niet zo zijn dat het ten nadele komt van de arbeiders die niets met de situatie te maken hebben”, zegt de bondsvoorzitter. Read gaf aan niets van de overheid te hebben vernomen met betrekking tot de veiligheid van de arbeiders. “De vergadering die de bond de vorige week donderdag zou hebben met het bedrijf is afgeblazen, omdat RGM meer informatie zou krijgen vanuit de kant van de overheid betreffende deze kwestie.” Volgens hem zal het personeel met een vaste aanstelling normaal worden uitbetaald, maar het bedrijf heeft aangegeven, dat ook dit niet eindeloos door kan gaan.