VERONTRUSTENDE VERVLECHTING

Suriname kent officiële gewapende machten en dat zijn bijvoorbeeld het Nationaal Leger, de politie en de Centrale Inlichtingen en Veiligheids Dienst, CIVD. Maar reeds tijdens en na de zogeheten revolutie, zijn er officieuze gewapende machten in dit land ontstaan die deels aan bepaalde machthebbers zijn gelieerd en weer andere die onder het mom van bewakingsdienst, zijn uitgegroeid tot aparte gewapende machten die door de overheid op de een of andere manier worden gedoogd en zelfs ondersteund. We zijn thans in een dusdanige verontrustende toestand beland, dat bepaalde zogenaamde bewakingsdiensten op gezette tijden zelfs door corrupte lieden bij de officiële gewapende machten, van gevaarlijk schiettuig (lees: infanteriewapens) worden voorzien om in stad en binnenland bepaalde activiteiten te ontplooien. Zo is het publiek geheim dat leden van gewapende machten, worden ingezet om in de goudvelden en op skalians bewakingsactiviteiten te ontplooien en dan ook nog voorzien van AK 47 geweren. Op sociale media circuleren ook beelden van een aan de regering gelieerd bewakingsbedrijf waarbij de werknemers van AK’s zijn voorzien. Een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie waar ongewapende burgers het slachtoffer van kunnen worden. Niet alle leden van de bewakingsdiensten zijn bevoegd om met dit schiettuig om te gaan en ook slechts een deel heeft eerder gediend bij een van de officiële gewapende machten. Dus kunnen er levensgevaarlijke toestanden ontstaan die we in dit land zeker moeten mijden. Er heeft zich de laatste jaren zeker een gevaarlijke wildgroei voorgedaan voor wat betreft de bewakingsdiensten en er heerst zelfs een bepaalde rivaliteit tussen de oudere officieuze gewapende machten en de nieuwkomers in de afgelopen acht jaar. Bewakingsobjecten zijn van elkaar afgesnoept door enkele nieuwkomers en dat heeft kwaad bloed gezet. Waar deze regering en ook een toekomstige regering zeer nauwkeurig op moet letten, is dat deze diensten niet de officiële diensten die in de grondwet verankerd zijn, door tal van manipulaties gaan overvleugelen en nutteloos maken. Nu reeds is het zo dat bepaalde van deze bewakingsdiensten met vertakkingen binnen de regering, zich machtig wanen en dat ze nu maar weinig rekening houden met de grondwettelijke gewapende machten. Als de zaak niet onder goede staatscontrole wordt gehouden,  krijgen we straks situaties zoals destijds op Haïti, waarbij de Ton Ton Macoute van Duvalier, een ware terreur op het eiland uitvoerde en zo ook de Phantom Boys in Guyana die dood en verderf zaaiden onder de bevolking en onder zware invloed stonden van de drugsbaron Roger Khan, die op zijn beurt weer innige verbintenissen onderhield met hooggeplaatsten binnen de PPP-regering van Bharrat Jagdeo. Het is en blijft dan ook van heel groot belang dat de invloed van de officieuze kleine legertjes c.q. bewakingsdiensten, zwaar wordt ingeperkt.

More
articles