August 16, 2019


Onzekerheid werknemers Rosebel groeit


August 16, 2019

De onzekerheid bij de werknemers van Rosebel Gold Mines blijft groeien. Bondsvoorzitter Lloyd Read, zegt dat tot nog toe de werknemers hun salaris normaal hebben ontvangen, maar gelet op de ontwikkelingen, neemt de bezorgdheid onder hen toe. De werknemers zitten al meer dan twee weken thuis sinds het incident op zondag 28 juli. Voor maandag heeft de bond een algemene ledenvergadering uitgeschreven. Read vertelt dat het de bedoeling was om deze gisteren te houden, echter is op het laatste moment gevraagd de vergadering aan te houden. Er zullen volgens hem in het weekend belangrijke gegevens worden gedeeld met de bond. De bondsvoorzitter geeft aan dat Suriname, 2300 werknemers en toeleveranciers, getroffen worden doordat de plant van Rosebel op een laag pitje draait. Steve Letwin, CEO van Iamgold, vertoefde voor kort in Suriname om zich te oriënteren. De bond heeft geen gesprekken met hem kunnen voeren. Read geeft aan dat die nog komen. “Het tijdstip was niet daar om een gesprek te hebben”, aldus de bondsvoorzitter. Hij deelt mee dat de CEO binnenkort weer in Suriname is. De redactie verneemt dat het bedrijf geen contractors toelaat en dat die zich moeten aanmelden bij hun uitzendbureau. Op zondag 28 juli hebben illegale porknokkers (goudzoekers) het terrein van de multinational betreden en een aantal machines en een bus die werknemers moest vervoeren, in brand gestoken. Dit als wraakactie, nadat de porknokker werd doodgeschoten en een andere verwond. Zij bevonden zich op het terrein van het goudbedrijf. De Romaput is ondergelopen door de harde regenval. Onder de machines die zijn vernield, waren ook pompen. Het andere deel dat nog intact was, is door de multinational verwijderd. door Johannes Damodar Patak