August 5, 2019


SEH-patiënten dupe van rechtszaak zorghotel


August 5, 2019

Zorgvragers die de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aandoen, kunnen indien zij opgenomen moeten worden, te maken krijgen met het beddentekort waarmee het AZP te kampen heeft. Er is niet altijd een bed beschikbaar voor de patiënt. AZP-directeur Claudia Redan zegt tegenover De West, dat door de renovatie van het beddenhuis, er 60-80 bedden niet beschikbaar zijn. Het AZP gebruikte het RCR Zorghotel aan de Anton Dragtenweg als dependance. Redan geeft aan dat dit voorlopig niet meer mogelijk is, omdat er een rechtszaak in hoger beroep gaande is. “Er mogen geen beheersdaden worden uitgevoerd”, zegt de AZP-directeur.
Het AZP heeft volgens Redan wel een afspraak met de overige ziekenhuizen. Indien nodig, accommoderen zij patiënten van het AZP. Maar in de nachtelijke uren worden er geen patiënten opgenomen. Dit heeft volgens Redan te maken met het beleid van de overige ziekenhuizen. Zij geeft aan dat dit tot gevolg heeft dat er een enorme drukte op de SEH is, waarbij patiënten op stoelen worden geplaatst, omdat er niet voldoen bedden beschikbaar zijn.
Zij hoopt dat de zaak bij het Hof van Justitie zo snel mogelijk wordt afgerond.
Het AZP heeft namens de overheid het RCR Zorghotel voor ruim SRD 50 miljoen gekocht op de veiling. Redjender Thakoersingh, directeur van het zorghotel, heeft hoger beroep aangetekend. Hij vermoedt dat er sprake is geweest van een complot vanuit de zijde van de Hakrinbank, het AZP en het Staatsziekenfonds (SZF) bij de veiling en verkoop van het zorghotel. Hij is van mening dat de bank zich niet voldoende van haar zorgplicht heeft gekweten en bij het eerste het beste bod, het hotel heeft verkocht.

door Johannes Damodar Patak