Werkzaamheden Rosebel nog niet hervat

De operaties in het gebied van Rosebel Gold Mines N.V. die sedert afgelopen zondag zijn stopgezet, zijn vijf dagen later nog niet hervat. De situatie escaleerde nadat een porknokker die zich in de buurt van de mijn bevond, dodelijk werd geraakt door een politiekogel. Enkele verhitte porknokkers zouden daarop als reactie machines die aan Rosebel toebehoren en een bus waarmee personeel wordt vervoerd, in brand hebben gestoken.
Gisteren werd door de BEP een stille loop gehouden, dit ter nagedachtenis van de overleden porknokker. Hierna werd er een petitie ingediend aan de burgervader van het district Brokopondo, Frederik Finisie. Over de geruchten dat er een tweede dode te betreuren is, heeft de burgervader geen verdere informatie.
Volgens Finisie wil de Abop politiek scoren met de ontstane situatie, terwijl de partij niet voor oplossingen heeft gezorgd toen zij in de regering zat. Volgens hem wordt er naarstig gezocht naar een oplossing, zodat de werkzaamheden hervat kunnen worden. Ook wil men een alternatief voor de porknokkers zodat zij aan kleinschalige goudwinning kunnen doen.
De burgervader geeft aan, dat er nooit opdracht is gegeven om op de porknokkers te schieten. Wat er wel gebeurde, is dat als ze werden gepakt, zij een boete van SRD 1000 moesten betalen.
Volgens het hoofdkantoor van Iamgold dat in Toronto gevestigd is, is er een incident geweest tussen een speciale eenheid van de politie en de illegale goudzoeker. De juiste overheidsinstanties zijn, aldus het hoofdkantoor, op de hoogte gesteld en is er reeds een onderzoek gestart. Gebleken is dat er ook schade is toegebracht aan bedrijfseigendommen en dat de werkzaamheden in de mijn stop zijn gezet vanwege veiligheidsmaatregelen, terwijl de fabriek blijft draaien. Er zijn gesprekken geweest tussen de regering en de leiding van Rosebel, om de werkzaamheden binnen twee weken wederom op te starten. De regering heeft beloofd garant te staan voor de veiligheid van de werknemers van Iamgold.

door Yves Kloppenburg

More
articles