Palu vreest voor verlies onafhankelijkheid Suriname

Volgens Jim Hok, voorzitter van de Palu, proberen politieke partijen bewust of onbewust het erop aan te sturen, dat Suriname zijn zelfbeschikkingsrecht weer afstaat aan Nederland. “We zijn straks 45 jaar onafhankelijk. Dan kan het niet zijn dat iemand die de leiding van het volk wil hebben, eraan denkt om de onafhankelijkheid terug te geven aan Nederland”, sprak Hok vanmorgen tijdens een persconferentie in het Palu-centrum, waarbij hij inging op de algemene, vrije en geheime verkiezingen van mei 2020 en de deelname van zijn partij daaraan.
“Wij moeten als kiezer ervoor zorgen dat wij dat onderscheid kunnen maken. Bewust; dan is het kwaadaardigheid, dan moeten we het bestrijden. Onbewust; dan is het naïviteit, dan behoort het niet thuis in het rijtje van politieke partijen die vinden dat zij de leiding van het land moeten hebben. Het gaat altijd om Nederland”, aldus Hok. Door wie willen we geleid worden, zal het criterium worden bij de komende verkiezingen. De Palu heeft daarom vijf punten als criteria opgesteld voor de kiezer, te weten: werk vanuit de eigen kracht bij de ontwikkeling van het individu en versterking van de gemeenschap en verbetering van onze internationale positie; focus op de toekomst bij de stappen die je vandaag zet; biedt de wereld de beste kwaliteit van Surinaamse producten; kies bewust om een ieder gelijke kansen te geven en stimuleer oprechtheid door kennis, kunde en inzicht.
Hok vond het belangrijk om tien maanden voor de verkiezingen, de samenleving bewust te maken van haar keuze. “De kiezers zullen voor een enorm dilemma komen te staan, omdat de regering bezig is zichzelf te herhalen.” De voorzitter vindt het een kwalijke zaak, dat de regering steeds meer aan de zijde staat van buitenlands belang en hierdoor het Surinaams belang in de steek laat. Hij haalde drie voorbeeld aan, namelijk: de Alcoa-kwestie, de 30 procent aandelen aan Staatsolie en de Chinese trawlers. De regering kwalificeert zich volgens Hok niet om het volk te leiden, maar wil weer alle macht in handen om daarna het volk te beloven wat zij allemaal zal doen. Echter keurt hij deze werkwijze af. De Palu-voorzitter haalde enkele punten aan die hoog op de agenda staan van zijn partij, namelijk werkgelegenheid, toerisme, de lgbt-gemeenschap mag absoluut niet in de steek gelaten worden. als deze groep verwaarloosd wordt, betekent dat volgens hem, dat Surinaams talent weg gedrukt wordt uit de samenleving. Daarnaast mogen de mensen met een beperking niet vergeten worden. “Surina-mers moeten alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen.” Een ander punt dat Hok besprak, betrof de Anticorruptiewet. Hij is van mening dat alleen met regel- en wetgeving, corruptie niet zal stoppen.
Met de ingebruikname van het Palu-centrum in Totness, Coronie op 9 juli, is het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne van de Palu.

-door Kimberley Fräser-

More
articles