In het Lalla Rookh gebouw presenteerde Vishaak Mohammed, gisteren zijn thesis: Anesthesie en analgesie durante partu. Volgens Mohammed heeft anesthesie te maken met het tijdelijk verlies van gevoel of bewustzijn, veroorzaakt door medicatie toediening en heeft analgesie durante partu te maken met pijnstilling tijdens de bevalling.
Volgens Mohammed is baringspijn een van de meest pijnlijke dingen die een vrouw kan meemaken tijdens haar zwangerschap, alleen reageert elke vrouw daar anders op. De manier waarop een vrouw reageert op baringspijnen, hangt onder andere af van het aantal keren dat zij is bevallen. Bij een eerste bevalling zijn de baringspijnen over het algemeen zwaarder, dan bijvoorbeeld bij een derde bevalling.
Verder hangt het af van de emotionele, cognitieve, sociale en culturele ervaring. ‘’Als je ontspannen bent tijdens de zwangerschap en je je omgeving met je mee hebt, zullen de baringspijnen veel lichter zijn dan bij een vrouw die zich vaker onder een bepaalde druk begeeft’’, zei Mohammed Ook de culturele achtergrond kan een belangrijke rol spelen bij baringspijn, omdat onderzoek heeft uitgewezen, dat vrouwen die een minder cultureel gerelateerde zwangerschap hebben, meer baringspijnen hebben dan vrouwen die het met de paplepel hebben meegekregen. Mohammed gaf aan dat de manier waarop een vrouw weeën krijgt, ook een belangrijke rol speelt, omdat iemand die weeën op een natuurlijke manier krijgt, minder last heeft van baringspijn dan iemand bij wie de weeën moeten worden opgewekt.
Volgens Mohammed is het belangrijk dat je weet hoe de bevallingsprocedure in elkaar zit, om te weten hoe de pijnstilling een effectievere werking kan hebben. De bevallingsprocedure wordt onderverdeeld in drie fases en wel de ontsluitingsfase, de bevalling en de nabevalling.
De gevolgen van het niet goed toedienen van de pijnstilling is dat deze kan zorgen voor hyperventilatie, toename van de zuurconsumptie, toename van de stresshormonen. Pijnstilling die gebruikt wordt tijdens de bevalling is non-farmacologisch en farmacologisch en het zogenaamde water immersie tijdens de bevalling. Ook in Suriname is het mogelijk pijnstilling te krijgen. Met zijn afstudeerpresentatie ronde Mohammed zijn opleiding tot anesthesioloog af.
door Yves kloppenburg