PL-parlementariër William Waidoe, is van mening dat de US-dollar is ons land wordt gezien als een product dat verkocht kan worden om winst te maken en niet als een middel om het betalingsverkeer te vergemakkelijken. Hij ziet daarom de vastgestelde bandbreedte voor de US-dollar door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ook niet lang standhouden. Waidoe benadrukt dat er een samenhang van maatregelen moet komen, gericht op de bescherming en het brengen van vertrouwen in onze munteenheid. Hij noemt onze buurlanden Brazilië en Guyana als voorbeeld waar geen enkele exporteur en burger over een US-dollar of euro-rekening beschikt. Daar staat tegenover dat mensen wel de garantie moeten hebben dat zij over valuta kunnen beschikken bij de banken wanneer zij deze nodig hebben, bijvoorbeeld voor het overmaken van studiegelden naar het buitenland, reizen en de aanschaf van medicijnen.
Waidoe benadrukt dat er durf nodig is om deze maatregelen te treffen.
Waidoe geeft aan dat er voldoende US-dollars zijn, omdat de Centrale Bank op maandbasis US-dollar 30-40 miljoen beschikbaar stelt aan importeurs en dat er wel dollars te vinden zijn als de ‘juiste’ koers wordt neergeteld. Hij verklaart dat US-dollars en euro’s in een kleine economie als die van Suriname, averechts werken, omdat er geen productie op een bepaald niveau is. Waidoe zegt dat hij niet tegen cambio’s is, maar dat er een maatregel moet komen dat zij zich moeten houden aan de bankkoers. De cambio’s potten volgens hem de US-dollars op en verkopen die alleen tegen een bepaald bedrag. Hij merkt op dat ook toeristen gewoon naar de supermarkt gaan en daar US-dollars tegen een veel hogere koers dan de officiële koers, kopen. “Zolang je mensen de optie geeft om bij Jan en Klaas dollars te wisselen en kopen, zal er een fluctuatie van de koers zijn”, aldus de volksvertegenwoordiger. Hij is er een voorstander van dat er hoge boetes van SRD 100.000 of een sluiting van twee weken, worden opgelegd aan de winkeliers die zich voordoen als cambiohouders.
Waidoe is van mening dat de overheid door de jaren heen de valutamarkt uit handen heeft gegeven aan een klein groepje kapitalisten. Hij legt uit dat dit groepje bezig is onzekerheid en angst te creëren onder de bevolking, waardoor de koers steeds verandert. Hij neemt als voorbeeld 100.000 mensen die ieder US-dollar 300 oppotten, alleen omdat zij onzeker zijn en een winstje willen maken en plotseling tegelijkertijd gaan wisselen, omdat zij niet uitkomen. Waidoe zegt dat het in totaal neerkomt op US-dollar 30 miljoen. Gevolg is volgens Waidoe dat de koers dan weer omhoog gaat. Hij benadrukt dat wij als collectiviteit veel machtiger zijn dan de kleine groep kapitalisten die onzekerheid verspreidt onder de burgers, alleen om winst te maken. Desondanks blijft hij geloven dat de collectiviteit op een dag haar macht zal beseffen. “Ik ben waarschijnlijk de enige parlementariër die niet over een valutarekening beschikt”, zegt hij. Waidoe geeft aan dat wij als Surinamers moeten geloven in onze munteenheid en zoveel als mogelijk geen geïmporteerde producten moeten kopen. Hierdoor zal volgens hem de vraag naar US-dollars door de importeurs afnemen. “Ons volk heeft een bijscholing en heropvoeding nodig door middel van wet- en regelgeving”, benadrukt Waidoe.
-door Johannes Damodar Patak-