Centrale Bank tikt cambiohouders op de vingers

De Vereniging van Cambiohouders in Suriname wenst niet te reageren op de inbeslagname van euro 1.6 miljoen door de autoriteiten in de Verenigde Staten van Amerika en de brandbreedte vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De voorzitter van de verenging, Remy Bhailal, verwijst naar de CBvS.
De governor van de moederbank, Robert van Trikt, heeft gisteren in een brief de cambiohouders erop gewezen, dat er ten onrechte wisselkoersontwikkelingen op de valutamarkt plaatsvinden, met als gevolg dat de CBvS minimum- en maximumkoersen heeft vastgesteld voor de US-dollar. De cambio’s zijn verplicht om bij aankoop, een koers te hanteren die ligt tussen SRD 7.90- SRD 7.95 en bij verkoop tussen de SRD 7.95-SRD 8.00.
Van Trikt wijst de directies van cambio’s erop dat valutatransacties met importeurs, exporteurs en staatsbedrijven, moeten worden overgelaten aan de deviezenbanken. De Centrale Bank zal hierop strikt toezien.
Al geruime tijd is het zo dat de cambio’s veel hogere koersen hanteren bij de verkoop van US-dollars. Aan de buitenzijde van de cambio’s hangen borden met fictieve wisselkoersen, terwijl cliënten bij het loket geconfronteerd worden met veel hogere wisselkoersen. Sinds de confisquering van een geldzending vorig jaar april door de Nederlandse autoriteiten, is er een schaarste aan US-dollars in ons land. Er bestond al geruime tijd het vermoeden dat euro’s naar de Verenigde Staten werden gesmokkeld om omgewisseld te worden in US-dollars. Suriname zit met een overschot aan euro’s, doordat deze niet via correspondentiebanken omgewisseld kunnen worden in US-dollars. Intussen is er een rechtszaak aanhangig gemaakt tegen de Nederlandse autoriteiten om het geldbedrag van euro 19.5 miljoen vrij te krijgen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles