‘Burgers moeten weten wat ze tekenen’

De initiatiefnemer van de Wet Notarisambt, Jennifer Geerlings-Simons, tevens voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft gisteren tijdens de behandeling van deze wet, benadrukt dat burgers moeten weten wat ze tekenen bij de notaris.
“Burgers denken dat hun zaak bij de notaris veilig is, omdat die in hun ogen deskundig is. Echter is in de praktijk bij sommige notarissen gebleken, dat burgers zaken ondertekenen bij de notaris, waarvan jij als volksvertegenwoordiger, je afvraagt hoe dat heeft kunnen gebeuren, omdat het ondertekenen van een verklaring of akte, deze persoon zijn hele leven heeft geruïneerd. De persoon was niet op de hoogte van de rechtsgevolgen van zo een handeling. Je ziet dat mensen beroofd worden van hun goed zonder dat iemand bij ze heeft ingebroken, maar men heeft op juridisch-technische wijze, gewoon hun eigendommen, waarvoor ze soms hun hele leven hebben gewerkt, gestolen.”
Dit komt volgens Geerlings-Simons, doordat de mensen niet exact wisten wat ze tekenden. Toch tekenden ze, omdat ze dachten dat hun belang veilig was bij de notaris. De eventuele rechtsgevolgen waren blijkbaar niet voorgehouden. Echter is volgens Geerlings-Simons rechtsgevolgen voorhouden, niet hetzelfde als de akte voorlezen. Dit is de reden waarom er besloten is om op deze punten de wet te wijzigen om onder andere de dienstverlening van notarissen aan burgers te garanderen.
Voor wat betreft het voorstel om het aantal notarissen te verhogen naar 50, zegt Geerlings-Simons, dat er daarbij gedacht is aan de economische activiteiten, bevolkingsgrootte en bevolkingsgroei en de te verwachten ontwikkelingen als het zuiver gaat over het aantal notarissen. Al deze zaken zijn reeds in het voortraject meegenomen. Ook duurt het nu te lang voordat iemand tot notaris beëdigd wordt. ‘’Als de wet niet aangepast wordt, zal de kandidaat-notaris met pensioen gaan zonder notaris te worden’’, zegt Geerlings-Simons. De Vereniging van Notarissen deelt volgens haar dezelfde mening. Bij aanname van de wet zal het aantal notarissen geleidelijk aan groeien tot 50.
Mahinder Jogi (VHP) is het er niet mee eens, dat notarissen tot hun 70e mogen werken, zoals bij de rechterlijke macht. Integendeel ziet hij het als een rijpingsproces voor de ervaring, bekwaamheid en inzicht. Hij meent, dat jonge notarissen kunnen leren van de oude. In de ontwerpwet is nu de leeftijd van 67 jaar opgenomen. Volgens Geerlings-Simons is niet de bedoeling, dat mensen die minder lang hebben gestudeerd, te vroeg met pensioen gaan, omdat je ze daarna moet onderhouden. “Er is een nut om mensen door te laten werken die dat willen en kunnen, omdat ze dan blijven bijdragen in de economie”, aldus Simons. Aanstaande donderdag wordt de vergadering voortgezet, waarna waarschijnlijk de wet zal worden aangenomen.

-door Kimberley Fräser-

More
articles