Malaria verspreidt zich zo snel in Venezuela dat er volgend jaar al 2,5 miljoen gevallen zullen zijn, zeggen plaatselijke gezondheidsorganisaties. Dat is meer dan dubbel zoveel als de officiële statistieken aangeven.
Overal ter wereld gaat het aantal malariagevallen gestaag achteruit, maar in Venezuela gaat het als gevolg van de aanhoudende politieke en economische crisis, de andere kant op. Een consortium van vijf gezondheidsorganisaties dat in Venezuela de malariadatabase heropbouwt, schat dat er tegen 2020, 2,5 miljoen malariagevallen zullen zijn in het land.
Dat meldt arts Leopoldo Villegas, adviseur van Global Development One, een van de vijf organisaties, aan Outbreak News Today, een magazine dat nieuws brengt over besmettelijke ziekten.
Officiële cijfers, zowel van de Venezolaanse regering als van de World Health Organization (WHO), zien weliswaar een stijging, maar blijven in hun prognose voor volgend jaar onder de 1 miljoen malariagevallen. Het consortium had in februari van dit jaar, ook al gewezen op het grote verschil in het aantal werkelijk vastgestelde malariagevallen. Het consortium kwam voor 2018 uit op 1,3 miljoen gevallen, de regering hield het op minder dan een half miljoen. In de cijfers van het consortium zitten nieuwe gevallen, terugvallen, zelfmedicatie en onderrapportage.
Volgens de WHO is de gezondheidszorg in Venezuela als gevolg van de crisis alarmerend snel achteruitgegaan. Het aantal gevallen van difterie, mazelen, malaria, hiv en tuberculose neemt snel toe.
Al 4 miljoen Venezolanen hebben hun land verlaten, meldden het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vorige maand. Onder de vluchtelingen zijn er ook veel artsen. Vooral de jongste maanden gaat het hard. Sinds november 2018 is het aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela met een miljoen toegenomen. (Bron:IPS)