July 21, 2019


LAAT DE LEGUANEN MET RUST!


July 21, 2019

De leguaan, meer bekend als ‘boomkip’, vormt al decennialang een delicatesse voor mensen. Ook in Suriname is dat zo. Aan de overkant nabij de Wijdensboschbrug en op andere locaties worden levende leguanen die vol eieren zitten, te koop aangeboden. Hoe groter en voller de buik, des te duurder het dier. De leguanen worden in erbarmelijke situaties te koop aangeboden. In de zon met hun pootjes gebonden ondersteboven gehangen. De levende leguanen worden vastgebonden en uitgestald op hoeken van drukke straten. Dit is een zeer verontrustende situatie. Wij bevinden ons bij de overgang van de grote regentijd naar de grote droge tijd. In deze periode leggen de leguanen hun eieren, maar velen krijgen hier de kans niet toe, omdat ze in de kookpot belanden. Het jachtseizoen, dat van begin januari tot eind augustus duurt, moet herzien worden. Voor jongeren is het vangen en verkopen van leguanen, een aardige verdienste. Zij zullen een andere manier moeten zoeken om iets bij te verdienen. Het kan toch niet dat het jachtseizoen in augustus open is, terwijl de leguanen in deze periode met eieren in hun buik rondlopen? Indien de jacht niet gereguleerd wordt, zullen de leguanen in ons land uitsterven. Wachten de beleidsmakers daarop? Zullen wij ook wachten tot het te laat is of wanneer een internationale organisatie ons op de vingers komt tikken? Denk maar aan de jaguars, de vele vogel- en vlindersoorten en neushoorns, de olifanten die vandaag de dag een bedreigde diersoort zijn. Het zal ons niet verbazen wanneer wij straks genoodzaakt zullen zijn om leguanen te importeren. Laat wij het niet zover laten komen. Suriname beschikt over genoeg ander voedsel dat gegeten kan worden. Laat de leguanen met rust!

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249