Financiële lappingen om verkiezingen te winnen

Volgens oud-Hakrinbank directeur, Jim Bousaid is het alternatief om te beleggen, niet iets van deze regering, alleen is het volgens hem nu riskant, gezien de koers aan het stijgen is en er een verdere devaluatie voor de Surinaamse munt op komst is. “Men zegt dat goud waardevast is, maar ik zeg dat er een prijs aan is gekoppeld. Verder zijn de rentes laag voor de langetermijnbeleggingen”, zei Bousaid, naar aanleiding van het persbericht dat eerder was uitgegeven door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarin de Bank kenbaar maakt een nieuwe impuls te willen geven aan de verdere ontwikkeling van de binnenlandse financiële markt.
Verder gaf de Bank te kennen dat de goudcertificaten volledig gedekt zijn door het monetair goud van de moederbank. Volgens Bousaid is de Bank niet in staat zulke maatregelen te treffen, gezien haar financiële situatie en zou er eerst daaraan gewerkt moeten worden, alvorens het publiek te betrekken. Bousaid is verder van mening dat er geen sprake is van een verkapte vorm van koersverhoging en dat er daarbij sprake zou zijn van devaluatie.
Wat er wel is gebeurd volgens Bousaid, is dat de koers bij de Centrale Bank bijgesteld is, omdat er in het verleden twee soorten koersen golden. Het was zo dat de ene partij valuta bij de moederbank laag kon opkopen, en de andere partij betaalde iets meer. Er is nu een algemene koers bepaald, die is ontstaan door het gemiddelde van de koers bij de algemene banken en de koersen bij de cambio’s. Waarom dit niet aan het publiek verteld wordt door de Bank, is volgens Bousaid tot nu toe onduidelijk.

Hij waarschuwt de gemeenschap voor financiële lappingen die worden gedaan door deze regering, alleen om de verkiezingen te winnen. Bousaid gaf te kennen dat dit al duidelijk te merken is als we kijken naar het bedrag dat aan subsidies wordt uitgegeven. Volgens hem gaat het om een bedrag dat twee maal zo groot is als maandelijks wordt betaald aan de gehele ambtenarij. Deze subsidies worden gefinancierd met gelden die afkomstig zijn van leningen. “Voor de verkiezingen zal er niets gebeuren, maar na de verkiezingen komt er waarschijnlijk weer een devaluatie”, aldus de oud- bankier.

More
articles