Airbus adviseert SLM keuze voor Boeing te heroverwegen

Airbus is ervan overtuigd dat de A330 de juiste oplossing is voor de vervanging van de huidige A340 en is van mening, dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) haar beslissing ten aanzien van de Boeing-777, moet heroverwegen. Airbus stelde onlangs in een persbericht, dat zij verrast en teleurgesteld is over de vervanging van het huidige A340-model, dat momenteel wordt ingezet op de Mid-Atlantische route voor de SLM. De Raad van Commissarissen van SLM heeft onlangs besloten om de Airbus A-340 te vervangen met een Boeing 777-200ER. Bedoeling is om uiteindelijk over te stappen naar de 787-8 Dreamliner. ‘’Airbus does not understand the reason of this decision from Suriname Airways, since it does not make any economic nor operational sense. For this reason we placed a public statement”, zegt Jasnna Pempelfort, communication manager Airbus tegenover De West.

Laagste kosten met A330-Airbus
Airbus geeft in het persbericht aan, dat zij de afgelopen zes maanden nauw heeft samengewerkt met SLM om de nodige ondersteuning te bieden in hun vlootvernieuwingsproject om de verouderende A340 te vervangen.
Pempelfort: “Talrijke studies zijn gepresenteerd die aantonen dat de A330-200 het meeste geschikt vliegtuig is om de A340 te vervangen. Ten eerste is de A330 het populairste langeafstandsvliegtuig ter wereld, met meer dan 1300 passagiersvliegtuigen in dienst. Ten tweede is het de oplossing met de laagste kosten en het laagste risico voor de SLM, omdat het minder technische veranderingen en lagere uitgaven voor de luchtvaartmaatschappij vereist binnen de huidige organisatie, wat leidt tot een extreem laag risico van onderbroken operaties (gerelateerd voor de opleiding van vlucht- en onderhoudsteams, die een niet-Airbus vliegtuig zou vereisen) en financiële overschrijding. Omdat de A330 tot de Airbus-familie behoort, kan deze bestuurd worden door dezelfde piloten als de A340, dus de overgang zou eenvoudig zijn en met minimale kosten. Het is duidelijk dat dit besluit tot vlootvervanging op lange termijn grote gevolgen zal hebben de toekomstige winstgevendheid van de luchtvaartmaatschappij voor vele komende jaren. Airbus werkte nauw samen met de SLM en heeft een oplossing voor het vervangen van de vloot voorbereid en technische en economische studies uitgevoerd om ervoor te zorgen, dat de luchtvaartmaatschappij de beste beslissing neemt. De recente beslissing kwam echt als een verrassing voor ons.”

Besparing van USD 5 miljoen per jaar
Daarom trekt Airbus de conclusie, dat de A330 de juiste vervanging is voor de A340 is vanwege de onverslaanbare economische voordelen en de makkelijke overgang die geboden wordt met hetzelfde soort vliegtuig, dat beschikbaar is tegen zeer concurrerende kosten. Ook geeft Airbus aan, dat de overgang naar Boeing, USD 3 miljoen meer zal kosten. Daar komt nog bij dat de 777 te groot is voor de SLM en extreem duur zal zijn om te leasen en te exploiteren. Het besluit om te kiezen voor een 777-200ER, is noch technisch, noch economisch logisch. De Airbus A330 biedt de laagste operationele kosten en de laagste overgangsuitgaven: USD 3 miljoen aan lagere kosten op jaarbasis, meer dan USD 2 miljoen lager initiële investering en besparing op de kosten van twee overgangen van totaal USD 5 miljoen. Dit economisch voordeel voor de A330 vertegenwoordigt een netto huidige waarde voordeel van USD 30 miljoen tegenover de 777/787 in de komende 10 jaar.
Airbus somde verschillende voordelen van de A330-200 op die essentieel zijn voor het vervangen van de A340 ten opzichte van de Boeing:
1. De A330-200 is onverslaanbaar in economische termen, omdat hij de laagste kapitaalverwervingskosten en de laagste totale kosten opbrengt.
2. Ook staat de A330 bekend om zijn brandstofefficiëntie en concurrerende onderhoudskosten die leiden tot aanzienlijke dubbele cijfers verbetering ten opzichte van de huidige A340.
3. De Boeing 787-8 heeft hogere vaste eigendomsrechten die niet worden gecompenseerd in het bedrijf, wat gezien wordt als een niet-winstgevende oplossing.
4. Vervolgens zullen de totale operationele kosten van een A330 8 procent lager liggen tegenover 787, wat een voordeel betekent van meer dan USD 3 miljoen. De A330 zal dus zorgen voor enorme besparingen op jaarbasis.
5. De Airbus-standaard zorgt ook voor een vereenvoudigde overgang van nieuwe vliegtuigen naar de vloot, aangezien de SLM op Extended Twin Operations (ETOPS) moet worden gecertificeerd voor het in staat zijn een tweemotorig vliegtuig over lange afstanden te besturen. Gezien de overeenkomsten tussen de A340 en A330, zou het ETOPS-certificeringsproces met autoriteiten eenvoudiger zijn en verkorten tot slechts zes maanden; met de Boeing 777-200ER, kan het certificeringsproces jaren duren en zal ook nog in de tussentijd 2-3 extra vlieguren toevoegen.

Boeing 15 jaar oud, Airbus 6 jaar oud
Airbus zegt verder, dat er inmiddels een aantal A330 vliegtuigen zijn aangeboden aan SLM via verschillende leasebedrijven, sommige vliegtuigen waren minimaal zes jaar oud en ze konden onmiddellijk geleverd worden met een zeer laag gebruik. Ook gaf Airbus aan, dat het vliegtuig met een nieuwe cabine zou worden afgeleverd en aangepast aan de vereisten van de SLM. “Al deze A330’s zijn state-of-the-art vliegtuigen met moderne cabines, waardoor de luchtvaartmaatschappij zeer concurrerend kan zijn met de andere maatschappijen in de Surinamers markt. De geselecteerde 777-200ER voor de tussenliggende jaren, is daarentegen een vijftienjarig vliegtuig met een verouderd interieur. Een bijkomend belangrijk voordeel van de A330 is dat deze uit dezelfde Airbus-serie komt van wide body-vliegtuigen en kan daarom profiteren van zijn unieke gemeenschappelijkheid met de huidige A340. Het hebben van een gemeenschappelijke cockpit, reserveonderdelen en gereedschap leidt tot minimaal overgangstraining voor piloten en technisch personeel. De voorgestelde overgang van de Boeing 777 naar de 787-8, zal een complexe dubbele overgang betekenen en kostbare oplossing met een brug lease voor een periode van tijd in aanvulling op kostencomplicaties geassocieerd met het opnieuw omscholen van alle piloten, cabinepersoneel en technisch personeel. Onze ervaring is dat de introductie van de 787 volledige reserve-investering met zich meebrengt, volledige piloot, training van monteurs en cabinepersoneel, investeringen in volledige gereedschappen, enz. die vereist zijn belangrijke kapitaalinvesteringen aan het begin geschat op ruim USD 2 miljoen, dit zal de winstgevendheid van de luchtvaartmaatschappij enorm benadelen”, zegt Pempelfort. Naar aanleiding van dit statement, heeft de redactie van De West getracht een reactie te krijgen van de afdeling Public Relations van de SLM, helaas wilde die geen uitspraak doen over de brief van Airbus.

door Gladys Findlay

More
articles