Centrale Bank gaat USD-wisselkoers bijstellen naar SRD 7.85

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is begonnen met het proces om de wisselkoers van de Amerikaanse dollar te stabiliseren. Uit welingelichte kringen uit het bankwezen verneemt De West, dat de moederbank haar wisselkoers zal aanpassen naar SRD 7.85. Importeurs van basisgoederen kunnen US-dollars kopen tegen een koers van SRD7.85 bij de Centrale Bank. Deze koers is tot stand gekomen door het gemiddelde van de officiële koers van de CBvS en die van de parallelmarkt. De huidige aankoop- en verkoopkoers van de Bank, is al lang niet meer in overeenstemming met de realiteit.
De moederbank hanteert voor de aankoop een koers van SRD 7,396 en voor de verkoop SRD 7,52. Dit terwijl de cambio’s en de parallelmarkt een hogere koers hanteren (aankoop: SRD 8,10-SRD 8,20 en verkoop SRD 8.40). Een woordvoerder van de afdeling Voorlichting en Communicatie van de Centrale Bank, zegt op vragen van de krant, niet hiervan op de hoogte te zijn. Mensen uit het bedrijfsleven bevestigen dat er een aparte koers wordt gehanteerd voor importeurs van basisgoederen.

President Desiré Bouterse heeft op 16 mei tijdens een persconferentie gezegd, dat hij de koers wil drukken richting SRD 7,75 of SRD 7,70. Steven Debipersad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat een verhoogde wisselkoers van de CBvS tot uiting zal komen in de prijs van goederen. “Goederen zullen duurder worden.
Mensen zullen dieper in hun portemonnee moeten gaan om de goederen die zij gewend zijn te gebruiken, te kunnen kopen”, zegt hij. De econoom geeft aan dat hij zelf ook heeft opgemerkt dat de prijzen van goederen reeds zijn aangepast in de winkels. Hij vermoedde al geruime tijd, dat importeurs dollars tegen een hogere koers kopen bij de Centrale Bank. Debipersad geeft aan dat er sprake zal zijn van de facto depreciatie, omdat bepaalde importeurs bevoordeeld worden met een koers van SRD 7,85 en het andere deel het moet doen met de koers op de parallelmarkt. De econoom praat niet van devaluatie, omdat dit van toepassing is bij vaste wisselkoersen. Suriname heeft vanaf 2016 flexibele wisselkoersen.
Het bestuurslid van de VES zegt dat het al sinds april zo is, dat cliënten van de CBvS tegen een hogere koers dan de officiële koers van SRD 7.52 dollars kopen. Hij ziet de stap van de CBvS om de koers aan te passen, als een die richting de realiteit is. Debipersad merkt op dat de samenleving het effect hiervan al deels meemaakt, doordat importeurs dollars bij de moederbank tegen een koers van SRD 7.85 kopen.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles