July 6, 2019


Lau slachtoffer lease-perikelen SLM


July 6, 2019

Gerard Lau, tot de afgelopen week nog directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), is naar verluidt, het slachtoffer geworden van lease-perikelen die te maken hebben met het aantrekken van een nieuw wide-body toestel dat zal moeten worden ingezet op de Mid-Atlantische route tussen Schiphol en de Johan Adolf Pengel luchthaven te Zanderij. Naar de krant verneemt, heeft Lau naar verschillende opties gekeken alvorens er tot een beslissing zou worden gekomen bij de lease van het nieuwe toestel. Volgens de berekeningen van Lau, die zelf een financiële achtergrond heeft, is een lease van een toestel van Airbus veel voordeliger c.q. goedkoper voor de SLM dan de Boeing 777-200 ER die de regering en de Raad van Commissarissen (RvC) voorstaan. Lau moet naar verluidt, de regering hebben voorgehouden, dat hij geen bezwaar kan maken tegen een lease bij Boeing, maar dat de meerprijs in het lease contract dan apart door de staat zal moeten worden gedragen. Het laatste schijnt Lau niet in dank te zijn afgenomen en heeft naar de krant verneemt, geresulteerd in zijn op non-actief stelling door de RvC c.q. de regering. Maar er schijnt veel meer achter het vertrek van Lau te schuilen. De regering zou naar de krant verneemt, thans zwaar aan het lobbyen zijn om als tegenprestatie bij het leasen van het voormelde Boeing Wide Body toestel, van de Amerikaanse regering gedaan krijgen dat Dino Bouterse, de zoon van de president, eerder op vrije voeten wordt gesteld. De reusachtige vliegtuigfabrikant Boeing, de grootste tegenspeler van Airbus in West-Europa, zou niet onwelwillend staan om zijn invloed bij de Amerikaanse justitie aan te wenden voor een vroegtijdige vrijlating van Dino Bouterse. Volgens onze bron heeft wat zich thans afspeelt met de SLM als inzet, alles te maken met een ordinaire koehandel. In de komende week zal er over deze kwestie vrijwel zeker meer loskomen en de media halen.