VvA betwist gedoneerde geneesmiddelen prostaatkanker

De Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA), plaatst vraagtekens bij de geneesmiddelen tegen prostaatkanker die de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, heeft ontvangen van de Prostaatkanker Stichting Suriname. Dit blijkt uit een brief van de VvA d.d. 24 juni 2019, gericht aan de minister, waar op De West de hand heeft weten te leggen.
In de brief herinnert de VvA, de minister aan de strikte kwaliteitseisen waaraan geneesmiddelen moeten voldoen en de specifieke kanalen waardoor die medicijnen in Suriname binnengebracht worden, dit ter waarborging van de kwaliteit en veiligheid van burgers. Verder zegt de vereniging dat het ook van belang is dat geneesmiddelen traceerbaar zijn, geregisseerd zijn of anderzijds via een geaccordeerde ontheffing, zijn ingevoerd.
De VvA heeft eerder al gewag gemaakt van de vermoedelijk illegale importen door onder andere het Staatsziekenfonds (SZF). “Nu hebben dus klaarblijkelijk ook allerlei andere partijen, zoals stichtingen, gemeend geneesmiddelen in Suriname in te voeren en aan u te overhandigen, terwijl onduidelijk is hoe het met de voldoening aan de eisen die betrekking hebben op geneesmiddelen in dezen is gesteld”, aldus de VvA.
De vereniging vraagt hiervoor de dringende aandacht minister en vraagt hem deze werkwijze niet te stimuleren, maar juist de betrokkenen te wijzen op de wettelijke bepalingen.
De VvA wenst van de minister ook te weten hoe de stichting aan de geneesmiddelen tegen prostaatkanker is gekomen en op welke manier de kwaliteit en de veiligheid van de patiënt gegarandeerd is. De VvA voelt zich verplicht dit aan te kaarten op grond van een van haar statutaire doelstellingen, namelijk het toezicht op en de medewerking aan de ontwikkeling en uitvoering van wetten die de belangen van de pharmacie, van de apothekers en de volksgezondheid, raken.

More
articles