Hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) zich heeft voorgenomen om politieke partijen voor te lichten over de voorbereidingen naar de verkiezingen toe, blijft het uitgeven van de oproepingskaarten een groot probleem bij de verkiezingen in Suriname. Dit zegt de bestuurskundige August Boldewijn, vandaag in gesprek met De West.
Boldweijn zegt dat het de primaire taak is van het ministerie van BiZa om de kiezerslijsten samen te stellen uit het bevolkingsregister. Echter bij het uitdelen van de oproepingskaarten, blijkt dat veel mensen niet bereikbaar zijn. “Ze zijn verhuisd of overleden en weer anderen wonen in een project dat nog niet geregistreerd is bij het ministerie, waardoor veel mensen niet bereikt kunnen worden”, geeft Boldewijn aan. Hij is van mening dat het oproepen van mensen om zich te laten registeren, een goede oplossing zou zijn voor dit probleem. “Roep de mensen die willen stemmen op om zich te registreren bij het ministerie of de districtscommissariaten. Dan is het probleem opgelost en weten we dat de mensen hun oproepingskaart krijgen.”
Het ministerie is voornemens een goede communicatiestructuur op te bouwen met de politieke partijen, zodat de komende verkiezingen goed verlopen. De partijen zijn al geïnformeerd over het een en ander. De verschillende organen bij de verkiezingen, zoals het Centraal Hoofdstembureau, het Onafhankelijk Kiesbureau, het Hoofdstembureau en de Kiesbureaus, hebben allemaal verschillende taken. Het is belangrijk dat politieke partijen afstemmen met de organen, maar ook op de hoogte zijn van de voorbereidingen. Ook de burgers, vooral de nieuwe kiezers, moeten goed geïnformeerd zijn over de verkiezingen. In 2020 mogen 300.000 personen stemmen, waarvan 40.000 voor het eerst naar de stembus gaan. De laatste groep is vooral voor de politieke partijen een doelgroep die zeker bereikt moet worden.
Echter bij de burgereducatie stelt Boldewijn dat de minister van BiZa zijn oordeel over de verkiezingen niet moet laten prevaleren door partijpolitieke overwegingen. De beslissingen moeten zo onafhankelijk mogelijk genomen worden. De regels dienen strikt nageleefd te worden en er mogen geen uitzonderingen gemaakt worden voor mensen. “Er zijn duidelijke richtlijnen over wie mag stemmen. Alleen Surinamers mogen stemmen. Als iemand jaren woont in het land, maar nog niet genaturaliseerd is, mag de persoon niet stemmen. Er mogen geen uitzonderingen gemaakt worden, wie de persoon ook mag zijn”, aldus Boldewijn.
door Priscilla Kia