Burgers verrast door ‘monsterbedragen’ EBS

Het komt de laatste tijd vaker voor dat burgers bij het betalen van hun stroomrekening, worden geconfronteerd met vrij hoge bedragen. Bij navraag krijgen zij te horen dat ze hebben verzuimd hun meterstand door te geven en dat de Energiebedrijven Suriname N.V. (EBS), zelf een schatting van het verbruik heeft gemaakt. Sommige burgers raken hier danig door geïrriteerd, zij zijn van mening dat ze, ondanks dat zij elke maand aan hun betalingsverplichting voldoen, toch te maken krijgen met een extreem hoge rekening.
Een gebelgde S.A. (naam bekend bij de red.), verklaart tegenover de krant, dat zij werd verrast met een rekening van ruim SRD 6.000. “Waar haal je zo een bedrag vandaan, als je een poti lanti man bent die maar SRD2.000 verdient”, zegt ze. Volgens haar heeft zij elke maand keurig haar rekening betaald. “Elke maand betaal je op tijd, nu kom je om wederom je betaling te doen en je krijgt te maken met dit bedrag. Men zegt je gewoon dat als je het niet wilt betalen, je een advocaat moet nemen. We zijn niet dom in dit land, een advocaat gaat mij hetzelfde kosten”, zegt S.A. Ze geeft aan dat er geen enkele instantie in dit land is waar je een dergelijk besluit van de EBS kunt aanvechten. “Men legt je gewoon uit dat ze jouw meterstanden niet hebben en dat je het bedrijf hebt bestolen, maar je kunt geen bewijs overleggen”, aldus S.A.
Ook I.I. (naam bekend bij de red.), gaf te kennen hetzelfde te hebben meegemaakt. “Mijn bedrag is niet zo hoog, maar je staat er echt versteld van wanneer je bij de kassa wordt geconfronteerd met een verrassend hoog bedrag”, zegt zij. Volgens haar betaalt ze gewoonlijk SRD 400 aan stroom en dat bedrag is vrijwel steeds hetzelfde. Maar deze maand werd ze bij de kassa verrast met een bedrag van SRD 1.200. De PR-afdeling van EBS was niet bereikbaar voor commentaar.

door Yves Kloppenburg

More
articles