Het ministerie van Onderwijs, Weten-schap en Cultuur, heeft in een beschikking meegedeeld, dat de numerus fixus voor 2010 voor de studierichtingen Geneeskunde en Fysiotherapie, gesteld is op 20. Het besluit van het ministerie is voor velen als een verrassing gekomen. De numerus fixus was in 2014-2015 opgetrokken van 40 naar 60 door president Desiré Bouterse.
VHP-parlementariër Djoties Jagger-nath, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Volksge-zondheid, kan zich helemaal niet te-rugvinden in het besluit van het ministerie. Hij is van mening dat de regering ter compensatie van de 50 Cubaanse artsen die zij heeft binnengehaald, probeert te compenseren door de numerus fixus terug te brengen naar 20. Jaggernath vindt het erg dat er zoveel tijd en geld in de Cubaanse artsen wordt gestopt om ze in te werken in de Surinaamse samenleving, terwijl ons land over een eigen medische opleiding beschikt. ‘’Surinaamse jongeren staan te popelen de opleiding te volgen’’, zegt hij.
Jaggernath betreurt het dat de regering er-voor kiest om eerder te investeren in buitenlandse artsen dan in haar eigen burgers. Jaggernath geeft aan dat naast het salaris dat de Cubanen zullen ontvangen, ook de Cubaanse overheid betaald wordt voor het aanbieden van hun artsen. “Als de regering net zoveel geld zou investeren in de Suri-naamse artsen, dan zouden zij be-reid zijn overal in het land te werken”, aldus de parle-mentariër. Jaggernath die zelf ook arts is, vertelt dat hij al twee jaar met een Cubaan-se collega werkt. Hij geeft aan dat hij als Su-rinaamse arts, zijn collega in het begin be-paalde vaardigheden moest bijbrengen. Hij geeft zijn kennis liever door aan een Suri-naamse arts. Jaggernath stelt dat het besluit van het ministerie zeker effect zal hebben op de gezondheidssector. Hij legt uit dat het zeven jaar duurt voor een arts afstudeert, wat betekent dat een arts bij zijn afstuderen, gemiddeld zeven jaar ouder is. Hij geeft aan dat met een artsenkorps van 400-500, er om de 30 jaar vernieuwing zou moeten komen. Met 20 studenten per jaar, waarvan 30 procent afstudeert, is dit niet haalbaar. Jaggernath vraagt zich af of de regering van plan is werkkrachten te importeren. “Met de hoge werkloosheidgraad in ons land, wekt de regering het gevoel bij ons op, alsof zij juist meer krachten zal importeren in plaats van haar eigen mensen, die met hun diploma’s thuis zitten en geen werk kunnen vinden”, aldus de volksvertegenwoordiger.
door Johannes Damodar Patak