PLO wil afschaffing subsidie met behoud lage tarieven

John Mahadewsingh is gisteren op een ledenvergadering in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), voor de derde keer gekozen als voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Behalve John Biffe, ondervoorzitter en Shalindra Jiawan, penningmeester, zijn ook enkele nieuwe personen toegetreden tot het nieuwe bestuur. Niet alle doelen zijn bereikt in de afgelopen twee termijnen, maar er zijn voor deze termijn duidelijke zaken waar de voorzitter zich hard voor wil maken. Een daarvan is het afschaffen van de subsidie voor de bushouders met behoud van lage tarieven voor de burgers.
De PLO heeft ruim 400 leden. Verder staan er 1.200 bushouders geregistreerd die subsidie ontvangen voor de routes die zij rijden. De organisatie heeft liever dat de subsidie afgeschaft wordt, omdat er volgens de organisatie geen overzicht is op de subsidies.
“De organisatie kan het niet controleren, maar ook de overheid is niet bij machte het hele apparaat te controleren. Dit zorgt voor beschuldigingen over en weer”, geeft Maha-dewsingh aan. Hij heeft liever dat de verschillende routes een eigen tarief hanteren. Hierop zegt hij meteen dat er mogelijkheden zijn om de tarieven toch laag te houden voor de burgers. Een daarvan is het heffen van invoerrechten op banden.
De PLO heeft hierover al in informele setting overleg gevoerd met minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Com-municatie. Mahadesingh hoopt binnenkort weer om de tafel te gaan met de minister en hoopt op de nodige ondersteuning vanuit de regering. Een andere manier om de tarieven laag te houden, is volgens Mahadewsingh ook het vervangen van het wagenpark. “De bussen zijn al oud, waardoor de onderhoudskosten enorm hoog zijn. Als we nieuwe (tweedehands) bussen importeren, zijn deze kosten minder en kunnen de tarieven laag gehouden worden”, zegt Mahadew-singh. De PLO zal dit laatste voorstel in samenwerking met de overheid uitvoeren voor goede financierings- en aflossingsmogelijkheden.
Mahadewsingh noemt de afgelopen twee termijnen hectisch. “We waren steeds bezig te vechten met de overheid voor de bushouders. Soms moest het met de harde hand”, zegt hij. Veel van de ruzies met de overheid kwamen doordat bushouders van mening waren dat zij veel investeren in hun bussen, maar dat de overheid alleen wil bepalen. “Er moet een duidelijk beleid komen na overeenstemming met de bushouders”, meent Mahadewsing. Hij hoopt dat de overheid bereid is samen met de organisatie de verschillende plannen te realiseren, zodat het openbaar vervoer verbeterd wordt.

door Priscilla Kia

More
articles