‘Een staatshoofd moet vrijelijk kunnen bewegen’

foto: Johan de Randamie

President Desiré Bouterse ziet af van staatsbezoeken. Zo reist hij de komende maand niet meer naar India. Eerder heeft het staatshoofd ook afgezien van andere officiële uitnodigingen. Wat de precieze reden hiervoor is geweest, is niet duidelijk. Angelic del Castilho, oud-ambassadeur en voorzitter van DA’91, is van mening dat een staatshoofd zich internationaal vrijelijk zou moeten kunnen bewegen.
‘’De president heeft een internationaal opsporingsbevel op zijn naam staan, wat het moeilijk voor hem maakt om te reizen naar de meeste landen’’, zegt zij. De president is volgens haar het hoofd van de diplomatie van een land, waarbij het buitenlandbeleid in ons land rechtstreeks onder hem valt. “Van een president verwacht je dat hij goede contacten onderhoudt op staatshoofden niveau”, zegt Del Castilho. Dit is volgens haar tevens de basis van een sterk buitenlandbeleid.
Echter merkt zij op dat de president niet regelmatig deelneemt aan vergaderingen als die van de Verenigde Naties (VN). ‘’Wanneer staatshoofden zelf deelnemen aan VN-vergaderingen, worden zij eerder ingedeeld om te spreken’’, zegt zij. Neemt het staatshoofd niet zelf, maar een vertegenwoordiger deel, dan is het volgens haar meestal zo, dat die veel later uitkomt om te spreken, ook is er minder belangstelling voor zijn speech. Dit komt volgens Del Castilho, omdat de woorden van een vertegenwoordiger altijd herzien kunnen worden, terwijl die van een staatshoofd als hoofd van de diplomatie, serieuzer worden genomen. Ze noemt als voorbeeld Nederland, waar Suriname op dit moment geen ambassadeur heeft, maar een zaakgelastigde. “Een ambassadeur heeft meer toegang en meer gezag dan een zaakgelastigde”, stelt zij.
Del Castilho is van mening dat Suriname zich ook niet een een dusdanige situatie bevindt, waarbij er een vliegtuig wordt gecharterd speciaal voor de president, omdat er een opsporingsbevel op zijn naam staat. Het kost ons land volgens haar onnodig veel geld. Zij benadrukt dat een president gewoon economy class zou moeten vliegen. “Hooguit zou een president business class kunnen vliegen of bij een exit seat zitten voor wat meer ruimte.’’
Volgens haar heeft het niets te maken met een tweede kans geven aan iemand. “Er kunnen geen kansen worden genomen met de belangen van ons land”, benadrukt zij. Del Castilho hoopt daarom ook dat de kiezers bij de komende verkiezingen, rekening houden met al deze zaken. Zij zegt dat een staatshoofd op basis van kunde en kennis ons land moet vertegenwoordigen in het buitenland. De politica merkt op dat op alle foto’s waarop de president staat bij internationale ontmoetingen, hij weggedrukt wordt in een hoekje. Dit komt volgens haar, omdat niemand geassocieerd wenst te worden met iemand tegen wie een opsporingsbevel loopt en die ook nog als hoofdverdachte is aangemerkt in het 8 Decemberstrafproces.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles