De afdeling Nickerie van de Energie-bedrijven Suriname (EBS), moet over enkele maanden over genoeg reserve-energie beschikken wanneer de twee nieuwe Wartsila generatoren met een opwekvermogen van 8.3 megawatt, volledig zijn geïnstalleerd in de opwekcentrale aan de Karachieweg in de Nanipolder. “Hiermee gaan we uitbreiding accommoderen en vervanging”, vertelt Armand Bipat, landelijke coördinator Opwekking bij het energiebedrijf tevens projectmanager van voornoemd project. De nieuwe motoren zullen volgens de projectmanager ervoor zorgen dat er genoeg reservecapaciteit is voor de komende drie tot vier jaar. Wanneer de nieuwe motoren geïnstalleerd en operationeel zijn, kunnen in Nickerie nog bijkans 3000 nieuwe huishoudens worden aangesloten op het elektriciteitsnet en kunnen alle grote bedrijven die hun vermogen willen uitbreiden of nieuwe bedrijven die zich willen vestigen, gewoon hun aanvraag indienen, want er is dan genoeg energie om te leveren.
Op dit moment vindt het installeren van de brandstoftanks, installeren van pompen en allerhande technische en civieltechnische werken plaats. Bipat zegt dat de oplevering waarschijnlijk tegen eind september/midden oktober zal plaatsvinden.
In die periode is het weer oogsttijd en dan wordt er meer vermogen van het net getrokken door de rijstpelmolens. Het bedrijf heeft daarop geanticipeerd, zodat er gedurende de oogsttijd en droge tijd, geen problemen zullen zijn met de levering van elektriciteit. Het is bekend in Nickerie dat in de oogsstijd, de rijstpelmolens veel energie trekken. De generatoren van het merk Wartsila, zijn rechtstreeks vanuit de fabriek in Finland verscheept naar de haven van Nieuw Nickerie. Op 13 juni is de eerste generator veilig getransporteerd vanuit de haven van Nieuw Nickerie, naar de opwekcentrale in de Nanipolder, terwijl het transport van de tweede generator afgelopen vrijdag heeft plaatsgevonden. De machines hebben elk een gewicht van 85 ton hebben, waardoor het transport vanuit de haven naar de centrale, een afstand van 9 km, ongeveer zes uren heeft geduurd. Het bedrijf Daco Heavylift uit Guatemala, was verantwoordelijk voor het transport. Bipat zegt dat dit bedrijf is aangetrokken door de leverancier van de generatoren, omdat de verantwoordelijkheid van het project volledig bij hen ligt. “Wat de EBS doet, is het controleren van Wartsila dat alles volgens planning gebeurt.” Bij het transport heeft de leverancier Wartsila ook de Surinaamse bedrijven Kuldipsingh en Nautech betrokken. Nadat de motoren zijn binnengebracht, duurt het drie dagen om ze op de fundatie te plaatsen. De twee oude motoren die vervangen moeten worden, draaien volgens Bipat, zonder enig probleem al twintig jaar mee en hebben een vermogen van 2 megawatt. Het project wordt door de EBS gefinancierd uit eigen middelen voor een bedrag van 13 miljoen US-dollar.