June 24, 2019


‘Ik heb nooit grond van gemeenschap afgepakt’


June 24, 2019

De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt tegenover de krant dat hij nooit gronden van de gemeenschap heeft afgepakt, dit naar aanleiding van het gerucht dat hij zich een groot stuk gemeenschapsgrond in het district Nickerie zou hebben toegeëigend. De grond wordt nu gebruikt voor het houden van massameetings. Er doen ook geruchten de ronde dat Somohardjo heeft beloofd binnenkort een jeugdsportcentrum neer te zetten in Nickerie, ook is er een moskee beloofd. De bouw is nog niet gestart. Het terrein staat onder hoog wied. Somohardjo weerspreekt dit en zegt dat het om een voorstel gaat: “Ik kwam met het voorstel om een sportcentrum op te zetten en voor de ouderen in de buurt een moskee, daar wordt ook aan gewerkt.” De voorzitter zegt dat de PL het terrein verkregen heeft, dus behoort het de partij toe. “Het terrein is van ons, dus we gebruiken het voor het houden van massameetings”, zegt Somohardjo. Volgens hem gaat het om een vrij terrein dat is aangevraagd voor het opzetten van een bejaardencentrum. “Het bejaardencentrum staat er al een tijdje, maar eenmaal het terrein groot is, zijn we met het voorstel gekomen om er een moskee bij te bouwen voor de oudjes”, zegt de PL-voorzitter. Hij geeft aan dat de PL een partij is die erom bekend staat hun sociale kracht te tonen aan de seniorenburgers. “Hetzelfde hebben wij ook gedaan in Commewijne, daar staat intussen ook al een opvangcentrum voor ouderen”, zegt Somohardjo. Volgens hem duurt het opzetten van de moskee langer dan gepland, omdat de grond laag gelegen is. “We hebben 500 trucks klei gedoneerd gekregen. We zijn nu bezig met het terrein, maar door de regen kan je niet veel doen”, stelt de voorzitter. Opmerkelijk is dat op weg naar de verkiezing over en weer beschuldigingen worden geuit door leden van politieke partijen. Hardeo Ramadhin, politiek analist, geeft aan dat in de partijprogramma’s nauwelijks te vinden is op welke manier politieke partijen van plan zijn om Suriname uit de economische situatie te halen. “Geen enkele politieke partij weet hoe uit deze enorme schuld komen, en als je mensen vraagt waarom ze op een bepaalde partij zouden stemmen, weten ze het ook niet”, zegt Ramadhin. Volgens hem is een massameeting niet de juiste plek om aan het volk te vertellen wat je van plan bent te doen voor het land. Volgens hem zou elke politieke partij wijkvergaderingen moeten houden, zodat de partijvisie beter overkomt bij de gemeenschap. “Als je de geschiedenis van de Surinaamse politiek nagaat, zal je merken dat massameetings worden gebruikt voor het geven van shows, een ieder komt en gaat in op wat de andere partij heeft gezegd, en daar gaan de meeste mensen ook op af, maar de echte boodschap komt niet aan”, volgens Ramadhin. Hij geeft verder ook aan dat de bevolking niet let op de partijvisie en dat partijleiders dat ook weten. “Ik heb een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Surinamers etnisch stemmen”, zegt Ramadhin. Volgens hem was daar niet eens een analyse voor nodig. ‘’We zouden gewoon moeten kijken naar de basis van elke politieke partij’’, stelt hij. Hoewel hij merkt dat er etnisch wordt gestemd, vindt hij het wel een positieve ontwikkeling dat politieke partijen daar verandering in trachten te brengen, maar de grote vraag is als Surinamers klaar voor zijn om dat te erkennen. “Ik denk dat we ons klaar moeten maken als land om een Hindoestaan of Javaan als leider te hebben in dit land, dan kunnen we als land groeien”, zegt Ramadhin.