De Algemene Werknemers Bond (AWB) wil in Suriname de trend zetten bij de afvloeiing van werknemers door werkgevers. De AWB heeft zich voorgenomen zich intensief in te zetten voor werknemers die bij hen aangesloten zijn, na het slepende probleem bij het RCR Zorghotel dat nu een climax heeft bereikt. De directie van het zorghotel heeft bij het ministerie van Arbeid massaal ontslag aangevraagd voor 46 werknemers inclusief de 3 leden van het managementteam. De AWB heeft zich vandaag tijdens een persconferentie in het gebouw van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO), uitgesproken over deze kwestie.
“We gaan het niet hierbij laten. We gaan erop toezien dat het zorghotel op correcte wijze afscheid neemt van de wrokomans”, zegt vakbondsleider Armand Zunder. De directie heeft naar zeggen van Zunder, de werknemers niet gezegd dat zij ontslag krijgen en wat er gaat gebeuren. Dit is volgens Zunder onacceptabel. De bond krijgt van de werknemers de nodige ondersteuning om tot het uiterste te gaan, zodat de werknemers hun salaris krijgen, geen onmenselijke roosters toegeschoven krijgen en een adequate afvloeiingsregeling binnen het sociaal plan.
Zunder geeft aan dat het nog niet duidelijk is wat de reden is voor de ontslagaanvraag. De bond vermoedt dat het om bedrijfseconomische redenen gaat. Echter zegt Zunder dat indien het daadwerkelijk hierom gaat, het bedrijf zijn boeken open moet doen voor de vakbond en het ministerie van Arbeid. Het personeel en de bond verwachten woensdag van de directie te horen wat de precieze reden voor het ontslag is geweest. De bond vecht nu voor een sociaal plan bij de afvloeiing van de werknemers. Dit houdt in dat werkgever de werknemers begeleidt in het verder zoeken naar een baan of een kantoor inhuurt om dat te doen.
Hierbij moet duidelijk vastgesteld worden in welke periode dit zal geschieden. Tenslotte moet er een goede afvloeiingsregeling overeengekomen worden met de directie. Onder leiding van Donovan Grep, bestuurslid AWB, zullen vanaf woensdag acties worden gevoerd. Het actiemodel moet volgens Grep nog besproken worden. Intussen heeft Antoine Elias, minister van Volksgezondheid, toegezegd dat het personeel niet in de steek gelaten zal worden. Zunder wenst echter niet in te gaan op de specifieke toezegging, omdat de onderhandelingen nog gaande zijn. De toezegging van de minister is in elk geval geen reden voor de bond om geen acties te ondernemen.
Ook de mogelijke staat van faillissement van het zorghotel houdt de bond niet tegen. Zunder zegt dat de vakbond zich concentreert op het belang van de werknemers en niet in de zakken van de werknemers gaat. Belangrijk is voor de vakbeweging dat bedrijven een sociale verantwoordelijkheid hebben en de nodige sociale voorzieningen hebben getroffen om bij sluiting hun werknemers tegemoet te komen. Het sociaal plan staat volgens Zunder centraal bij de kwestie van het zorghotel. De werknemers mogen volgens hem niet de dupe worden als werkgevers om bepaalde redenen niet verder kunnen met hun onderneming. De andere vakbonden zullen daarom ook opgeroepen worden om te praten over een sociaal plan, maar ook dat Arbeid wetgeving maakt met betrekking tot de afvloeiing van werknemers.
-door Priscilla Kia-