‘Neem alles wat regering je geeft’

“Neem alles wat de regering je geeft, je hebt er recht op, maar ga niet nog vijf jaar in katibo en in armoede zitten”, aldus VHP-voorzitter Chan Santokhi, gisteravond bij de tweede wijkvergadering aan de Gompertstraat in Paramaribo-Noord. Volgens Santokhi zal de regering in de elf maanden voor de verkiezingen, met heel wat beloftes komen van onder andere percelen en perceelkaarten en pakketjes en smart phones uitdelen om het volk om te kopen.
De voorzitter heeft de afgelopen periode een aantal districten bezocht tijdens de ‘meet the people’ campagne en het baart hem zorgen te zien dat veel mensen nog dieper in de armoede zitten. Hij gaf aan, dat de jongeren zich er ook van bewust zijn dat de percelen die aan hen worden toegezegd, na vijf jaar nog niet op hun naam zullen staan. “Volgens een tiener gaat die niets met het perceel kunnen, niet kunnen bouwen en meer nog, het zal vijf jaar duren voordat het perceel op hun naam staat en dan merken dat het op naam van iemand anders staat”, aldus de voorzitter over een tiener die volgens hem de loze beloftes van de regering op simpele wijze verwoordt.
De problemen in het land, die volgens de partij gecreëerd zijn door de huidige regering, zijn tijdens de vergadering herhaaldelijk aangehaald door diverse sprekers.
“Een regering die heeft gezorgd heeft voor armoede, onveiligheid, dat ondernemers vandaag hun deuren moeten sluiten, dat kinderen geen onderwijs kunnen genieten, dat dromen van mensen in het binnenland niet gerealiseerd kunnen worden, vernietiging van de agrarische sector (in het bijzonder de rijstsector in Coronie)”, zei Santokhi. Hij ergert zich aan de beloftes die de president maakte tijdens zijn bezoek afgelopen week aan Nickerie. “Je hebt die sector al vernietigd dan. Je kan niet ervoor zorgen dat de kunstmest- en padieprijs omlaag gaan, goede infrastructuur en dat de waterpompen werken, dan zeg je de mensen dat je gaat investeren in de rijstsector als je nog een keer de kans krijgt. De president heeft durf, terwijl hij nu in de regering zit en alles kan doen voor de sector. They can fool some people some time, but they can’t fool all the people all the time. Laat u nooit meer pakken door deze regering met een pakketje”, gaf de voorzitter mee.

Toekomst
Santokhi garandeerde de mensen een betere toekomst, waarbij zijn partij zich zal inzetten voor de totale samenleving. “Wij zullen de problemen van jullie overnemen en als er verantwoordelijkheid gelegd wordt op onze schouders, de problemen oplossen.” Als eerste prioriteit heeft de partij het oplossen van de financieel-economische crisis, met als gevolg dat burgers nu niet eens aan hun eigen geld kunnen komen. Daarnaast hebben de andere sectoren: ondernemingssector, gezondheidssector, onderwijs en veiligheid, ook de aandacht van de partij. In overleg met internationale instituten en organisaties, kijkt de VHP naar mogelijkheden hoe de volgende regering de financiële schulden zal moeten oplossen, om de economie te stabiliseren en investeerders aan te trekken. Santokhi belooft dat burgers visumvrij kunnen reizen naar Nederland en de Verenigde Staten. Dat kan volgens hem alleen als je een betrouwbare regering hebt die vertrouwen uitstraalt, met gezag met anderen kan praten en die kan opkomen voor het volk. Maar volgens hem kan de regering niet eens kleine problemen oplossen, zoals de 19.5 miljoen euro die door de Nederlandse autoriteiten in beslag is genomen.

Wisselkoers 2020
Volgens Marlon Rozenblad, lid van de VHP en meer bekend als hoofdhuidspecialist, zijn mensen nu verdrietig, liggen overhoop met elkaar en geven elkaar de schuld. “Wij Surinamers die onze stem verkeerd hebben uitgebracht, wij zijn de makers geweest van ons eigen leed. Na uno zorgu dat un de ini a katibo disi. De tijd breekt aan, waarbij wij een mindshift zullen moeten maken. Als wij verandering willen, moeten wij ook anders stemmen.”
Rozenblad sprak over de koersontwikkeling, waarbij heel wat mensen gebukt gaan onder de ellende van de hoge koers. Echter zijn er volgens hem anderen, zoals de regering, die er baat bij hebben. Hij zei dat wanneer de koers stijgt, heel wat mensen miljonair worden door de tussenkoers. Velen sparen hun valuta op en wachten tot er een valutaveiling komt. Indien er weer een valutaveiling komt, kunnen wij volgens hem verwachten dat er een koers komt van US-dollar 1 op SRD 12 of SRD 15.
Ook de leden in het parlement zijn volgens Rozenblad niet eerlijk, terwijl zij hebben gezworen dat zij de belangen van het volk gaan behartigen, maar keer op keer is het volk bedrogen uitgekomen. Aan de samenleving gaf hij als boodschap: “Gedraag je niet als perceel, je bent geen eigendom van een ander. Je hebt een vrije wil, je mag een vrije keuze maken. Werk met je eigen gedachten en mening en gevoelens. De tijd komt waarbij je je ID-kaart en je pen weer gaat moeten gebruiken en dat als wapen om alles dat verkeerd gaat, weg te sturen. Afrekenen met de ellende die gecreëerd is. Wij zijn het 17e rijkste land, maar we moeten het doen met pakketten.”

-door Kimberley Fräser-

More
articles