June 17, 2019


NIETS MEER DAN VUILSPUITERIJ


June 17, 2019

Het wordt steeds duidelijker dat de huidige vicepresident van dit land, op politieke podia zijn mannetje niet kan staan en door zijn onvermogen met steekhoudende argumenten voor de dag te komen, zijn toevlucht neemt tot vuilspuiterij en dan ook nog zijn pijlen op de door zeer velen gewaardeerde, gerespecteerde en bewonderde zoon van dit land, oud-governor van de Centrale Bank van Suriname, André Telting, nu wijlen, wenst te richten. Gebruikmakend van verdraaiingen en regelrechte leugens, denkt deze vicepresident indruk te maken, echter is het zo dat we allemaal weten wat voor prestaties Telting heeft neergezet en wat voor mijlpalen behaald, alvorens hij de bank in 2010 verliet en kort daarop door zware teleurstelling en vermoedelijke zware achterklap, op 6 augustus van dat jaar door een hartaanval het leven liet. Adhin kan leugens vertellen en zaken verdraaien hoeveel hij wil en moet dan maar aannemen, dat men dat allemaal wenst te geloven. Waar Telting zonder meer in geslaagd is nadat hij het bestuur van de Centrale Bank in 2000 weer overnam, is de totale financiële en monetaire augiastal die door de NDP onder leiding van Wijdenbosch en Goedschalk op de moederbank was veroorzaakt, op te ruimen. Telting heeft kans gezien de macro-economische wanorde die ontstaan was onder de Wijdenbosch regering weg te werken. De inflatie werd onder controle gebracht en de monetaire financiering gestopt. Weet Adhin niet dat Telting de drukkers van onze munt toentertijd de gulden in het buitenland allemaal nog moest betalen, omdat Goedschalk op krediet waardeloze briefjes had laten drukken en niet betaald. Thomas de la Rue in Engeland, Enschede in Nederland en de Canadian Bank Note, moesten allemaal nog in vreemde valuta betaald worden. Een van de zoveelste buitenlandse schulden die het NDP-regiem onder leiding van Wijdenbosch, had achtergelaten. De ravage binnen ons geldwezen was zo enorm, dat pas in 2004, de SRD kon worden geïntroduceerd en na enige tijd volledig dekkend kon worden gemaakt door de zeer imposante toename van de monetaire reserves. Het vertrouwen bij voornamelijk investeerders in binnen- en buitenland nam wederom toe en het herstel van de macro-economie was ingezet en leverde goede resultaten op. Telting loste ook vrijwel alle buitenlandse schulden af en Suriname was weer op de goede weg. De wisselkoersen waren onder controle en konden, indien nodig, door de Centrale Bank worden verdedigd, gezien de goed aangevulde monetaire reserves. Laat Adhin ons komen vertellen hoeveel schulden Telting nog achtergelaten heeft. Hij zal alleen maar trachten met leugens en verdraaiingen, weg te komen. Gelukkig zijn er economisten in dit land die precies weten wat Telting heeft gedaan en gerealiseerd na de enorme puinhoop die Wijdenbosch, Goedschalk en Alibux in 2000 voor de Nieuw Front-regering II achterlieten. Adhin is een gemene volksverlakker, als hij dit soort zaken over Telting vertelt die verre van de waarheid verwijderd zijn. Bovendien is hij nog laf ook, omdat Telting niet langer in ons midden is om al de verhaaltjes van Adhin, gelijk lek te kunnen prikken. Adhin moet niet lopen te ijlen over de 20.000 jobs die in de publieke sector behouden zijn. Hij moet vertellen wat dat allemaal kost en dat die kosten worden gedekt door leningen en nog eens leningen en dat nu zelfs banken onder zware druk en bijna chantage werden geplaatst, om de kasreserves in het buitenland voor 50 procent (dollar) en 100 procent (euro) onder het beheer van een zwaar gepolitiseerde moederbank te plaatsen. Met deze zet is bij velen in de gemeenschap de vrees ontstaan, dat hun tot voor kort in het buitenland zeker gestelde gelden, door de gepolitiseerde moederbank zullen worden misbruikt en voor de uiterste misleiding bij de monetaire reserves zullen worden gevoegd. Adhin moet zijn misselijkmakende verhaaltjes achterwege laten en eigenlijk ons zijn excuses aanbieden, voor de onder de NDP regeringen Bouterse met 300 procent gestegen wisselkoersen, de enorm gestegen prijzen in de winkels met als gevolg de ernstige verarming van dit volk. En laat hij helemaal ophouden met zijn bewering, dat de crisis die zijn regiem heeft veroorzaakt in 2016, nu achter de rug is. Heer Adhin, als de crisis daadwerkelijk achter de rug is, waarom worden de buitenlandse en interne leningen van uw NDP-regering dan voortgezet en dit land nog dieper in de schulden gebracht? Heer Adhin, waarom moesten de kasreserves onder het bedenkelijke beheer van Hoefdraad en Van Trikt onder de paraplu van de Centrale Bank gebracht worden,, terwijl Telting en ook Gersie, dat niet nodig achtten? Adhin doet overduidelijk een verwoede poging om nog te redden wat er te redden valt voor zijn NDP-regering. Maar als hij dat werkelijk op een effectieve wijze wenst te doen, dient hij andere zaken naar voren te halen en een icoon van dit land als André Telting, met rust te laten, want wat deze man in 10 jaar heeft kunnen realiseren, is de NDP en haar trawanten nimmer gelukt. Wat deze partij wel gelukt is, is devaluatie, inflatie, verhoging van de werkloosheid, toename van de armoede, en natuurlijk de bevordering van de corruptie en daarenboven de zelfverrijking van haar vooropgestelde bestuursleden en sympathisanten.