June 8, 2019


Suriname verzuimt veerboot Canawaima te onderhouden


June 8, 2019

Guyana wil gesprekken voeren met Suriname om afspraken rondom de gezamenlijke veerdienst te beëindigen. De veerdienst heeft veel voordelen voor handel en toerisme tussen de twee landen. Afgelopen weekend heeft de regering van Guyana oplossingen geboden aan gestrande passagiers toen de Canawaima uitviel, maar de Guyanese regering overweegt nu om een eigen veerboot in te zetten om het probleem op te lossen, omdat de Canawaima vanwege reparaties buiten gebruik is. De dienst tussen Guyana en Suriname werd officieel gelanceerd op 6 november 1998. Het is een joint venture en de financiële en regelingen voor de operationele kosten werden uiteengezet in het Memorandum of Understanding tussen de regering van de Republiek Guyana en de regering van de Republiek Suriname. Volgens deze overeenkomst moet het onderhoud van de veerboot gelijk worden verdeeld. Dit is helaas niet gebeurd. Dit is een ontbering voor de passagiers en bedrijven die dagelijks gebruik maken van deze veerdienst. In de afgelopen jaren heeft de regering van Guyana de meeste, zo niet alle onderhoudswerkzaamheden aan de veerboot in de loop der jaren gefinancierd. Dit probleem heeft het ministerie van Financiën van Guyana aangekaart tijdens de samenwerkingsraad van Guyana/Suriname. Tijdens deze bijeenkomst in 2018, is het belang van de Canawaima-veerbootdienst voor bilaterale handel en grensoverschrijdend toerisme tussen Guyana en Suriname onderstreept en was de vertegenwoordiger van Suriname het erover eens, dat de efficiënte en optimale werking van de dienst in het voordeel van beide landen is. De kwestie werd door president David Granger ruim een jaar geleden aan de orde gesteld tijdens zijn laatste ontmoeting met zijn Surinaamse tegenhanger. Op dat moment beloofde president Desiré Bouterse om de zaak te onderzoeken.