Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) deelde in De Nationale Assemblee onder andere mede, dat zijn ministerie geen toestemming geeft voor de verkoop van zandafgravingen in landbouwgebieden. Een assembleelid vroeg hoe het staat met de uitgifte van concessies in landbouwgebieden, waarbij de zandafgravingen in deze gebieden doorverkocht worden. Maar volgens de bewindsman is dat niet de afspraak. “Het is wel zo, dat bij het inpolderen van het landbouwareaal, er zand vrijkomt en daarvoor kan men een tijdelijke vergunning krijgen. Echter blijkt in de praktijk dat mensen misbruik daarvan maken. Maar vanuit het ministerie wordt er een tijdelijke toestemming en bestemming gegeven aan de eigenaren. Het is niet officieel vanuit het ministerie om zandafgravingen te verkopen”, verduidelijkte de bewindsman.
De minister heeft ook een aantal andere vragen beatwoord, zoals over het ‘Kimberley Process certificate Scheme’ van de world Diamond Council.
Suriname is officieel toegetreden tot dit proces, welke nieuwe en kwalitatieve arbeidsplaatsen stimuleert, alsook het innen van vergunningsrechten en het heffen van belastingen. Akiemboto zei, dat het proces reeds is opgepakt. De informatie is opgestuurd naar het ministerie van Buitenlands Zaken (BuZa), die de communicatie onderhoudt met de buitenlandse organisatie, van daaruit moeten ook de vervolgstappen ondernomen worden.
Ook zegt hij zich ervan bewust te zijn dat de nood van stroomvoorzieningen in het binnenland groot is. Hij deelde mee, dat deze week de betalingsachterstanden van het ministerie ingelopen worden, zodat de toevoer van brandstof hervat en gegarandeerd kan worden.
Over de 30 procent overname door Staatsolie, zegt Akiemboto dat Staatsolie zich al heeft bewezen in Suriname en als NV zal die wel in staat zijn om de lening aan te gaan en volledig te participeren in een dergelijke deal. Ook internationaal was dit bedrijf de afgelopen periode in staat om een lening aan te gaan. “Als er een visibility studie reeds is gedaan, welke zal afhangen van de investering, omdat als er vanuit Iamgold is aangegeven, dat de 30 procent een waarde heeft van USD 75 miljoen, betekent dat de voorstudie heeft opgeleverd, dat die investeringen om een bepaald hoeveelheid goud te winnen, die waarde vertegenwoordigd”, zegt de bewindsman.
Voor wat betreft de monitoring van de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), waarbij Suriname nu verplicht is om een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector, legde de bewindsman het belang hiervan nader uit. “Het is niet goed voor het imago van het land om weer eens geschorst te worden, vanwege het niet op tijd indienen van het rapport. Het is allemaal pionierswerk. De Multi Stakeholders Group (MSG) die zich inzet voor dit vraagstuk heeft veel werk verzet. Er is veel data die verspreid ligt en dat alles moet bij elkaar gebracht worden. Ook het juridische kader, het beschrijven van de processen en nog heel wat zaken die in de praktijk nog enorme uitdagingen vormen.” Hij hoopt en verwacht dat de komende fase soepeler zal geschieden om gehandhaafd te blijven als lid. ‘’Belangrijk is dat we op tijd onze rapporten inleveren om onze positie binnen dit instituut te blijven behouden.” Het rapport bevat onder andere financiële en juridische informatie over de aardolie- en mijnbouwsectoren van ons land.
-door Kimberley Fräser-