Maduro financierde campagne Bouterse

foto: Louis Alfaisie

De voormalige Venezolaanse president Hugo Chávez zou tussen 2005 en 2010, met succes de presidentscampagnes van gelijkgestemde radicaal-populistische autoritaire leiders hebben gefinancierd. Tot deze conclusie komen de Amerikaanse onderzoeksconsultants Douglas Farah en Caitlyn Yates van het bedrijf IBI Con-sultants, in hun begin mei gepresenteerde onderzoeksrapport Maduro’s Last Stand, waarin zij onder meer aangeven, dat Maduro via de Boliva-riaanse Joint Criminal Enterprise tracht te overleven. De redactie publiceert vandaag het eerste deel van dit rapport. Chávez, die volgens het onderzoeksrapport onder leiding van Fidel Castro in 1998 werd verkozen tot president van Venezuela, zou tegen de achtergrond van hoge olieprijzen en grote teleurstelling over de historische heersende elite van de regio, het moment hebben gegrepen om zijn populistische beweging – de Boliva-riaanse Joint Criminal Enterprise – over de regio te lanceren. “Zodoende heeft hij tussen 2005 en 2010 met succes de presidentscampagnes van gelijkgestemde radicaal-populistische autoritaire strijders gefinancierd. Deze leiders waren onder meer Evo Mo-rales (Bolivia), Rafael Correa (Ecua-dor), Mel Zelaya (Honduras), Daniel Ortega (Nicaragua), Mauricio Funes – gefinancierd door José Luis Merino6 (El Salvador) en Desiré Bouterse (Suriname).
Chávez onderhield ook sterke relaties met de linkse regering Luiz Inácio Lula da Silva in Brazilië en de radicaal-populistische re-gering van Cristina Fernández de Kirchner in Argentinië”, aldus het rapport.
Chávez die in 2013 overleed, bezocht Suriname in november 2010, enkele maanden nadat Bouterse voor de eerste keer tot president werd gekozen. De Bolivariaanse Joint Criminal Enterprise is geen entiteit, maar eerder een netwerk van aanverwante bedrijven, regionale structuren en historisch verbonden individuen die over de hele wereld opereren en op een criminele ma-nier te werk gaan. Een van deze methoden is het witwassen van illegaal verkregen gelden. In dit geval wordt in het rapport onder meer het Kaloti Mint House Suriname genoemd, waarover de krant eerder deze week reeds schreef en dat door de onderzoekers wordt omschreven als “een economisch irrationeel, grotendeels fictief project”. Kaloti Mint House Suriname werd in 2015 door president Bouterse geopend.

More
articles