Bezorgde leerkrachten vragen hulp aan parlement

Een aantal bezorgde leerkrachten bevond zich vanmorgen bij het parlement. De leerkrachten vroegen om extra beveiliging op de scholen, vanwege de berovingen die de afgelopen dagen plaats hebben gehad op de scholen.
Abop-parlementariër Edward Belfort ergerde zich eraan, dat de leerkrachten buiten het parlement moesten wachten, terwijl het volgens hem om een zeer ernstige zaak gaat. Hij bracht vanmorgen een bezoek aan de scholen en gaf aan, dat leerkrachten de kinderen naar huis hebben gestuurd. “Ze vinden het niet veilig.” Het gaat volgens hem niet alleen om scholen op Latour, maar om meerdere scholen.
Belfort verzocht de assembleevoorzitter de vergadering te schorsen, zodat de leerkrachten aangehoord konden worden. “Die mensen worden al beroofd op de scholen en zijn nu ook niet veilig op de scholen”, zei hij. Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie (JusPol), deelde zojuist in het parlement mede, dat de surveillance nabij de desbetreffende scholen is ingezet.
Inmiddels heeft verscherping van de zichtbare surveillance plaatsgevonden, waarbij ook de opdracht is gegeven aan de leidingen van de desbetreffende ressorten om in contact te treden met de schoolleiders. Ook de buurtmanagers zijn actief. Ondertussen is er ook een commissie samengesteld door de ministeries JusPol, Defensie en MinOWC. De scholen op Latour, in Para-maribo en Wanica worden in beeld ge-bracht. Er zal geclusterd worden waarbij er een beveiligingssysteem vanuit Defensie zal plaatsvinden. JusPol werkt naar de statische beveiliging toe door Defensie. Echter wacht Getrouw op verdere rapportage vanuit het Korps Politie Suriname (KPS). Hij zei dat tot nog toe twee leraren zijn beroofd door een man met een vuistvuurwapen. In een ander geval werd een zwerver op het terrein gesignaleerd. Volgens de bewindsman wordt ernaar toe gewerkt dat er ter plaatse beveiliging zal zijn.
Volgens Asis Gajadien (VHP) gaf de minister geen juiste informatie door aan het parlement. “De minister rapporteert om een geval. De regering is niet in staat de juiste informatie aan het parlement te verstrekken. Het is of misleiding of ze kunnen hun werk niet naar behoren doen. Het betreft een vrij ernstige zaak, waarbij scholen in de regio zijn gesloten, omdat er gisteren nog afspraken zijn gemaakt, dat er fysieke be-veiliging zou plaatsvinden vanuit Onder-wijs, en dit niet is gebeurt. Uit bezorgdheid zijn de mensen hier om een petitie aan te bieden’’, aldus Gajadien.
NDP-parlementariër Amzad Abdoel zei dat diverse zaken ertoe leiden, dat het veiligheidsgevoel in het land daalt. Hij haalde het recent geval aan van een scholier van 16 jaar, die gisteren op weg naar school is verkracht. Ook is geprobeerd om brand te stichten op een school. “Het ernstige is dat er een angstige situatie wordt gecreëerd in de samenleving door al deze gevallen met elkaar te linken en het doen rondgaan op sociale media.” Ondanks de formele rapportage van de minister, vraagt hij de autoriteiten om harder op te treden door fysiek op scholen aanwezig te zijn, zodat de leerkrachten en leerlingen zien dat er voor hun veiligheid wordt gezorgd.
VHP-parlementariër Riad Nurmohamed brengt in herinnering, dat de bedreiging geen kwestie is van nu. Ook de veiligheid en aantasting van ouders en leerkrachten is ernstig in gevaar. “Terwijl ouders hun kinderen afzetten op school, wordt in de auto’s ingebroken.” Als oplossing zullen wachters op de scholen geplaatst moeten worden die niet alleen de bevoegdheid hebben binnen, maar ook buiten het terrein. Dit zal volgens hem direct ingesteld moeten worden. “Geef de wachters ook de bevoegdheid om tijdens afzet- en ophaaltijden aanwezig te zijn en op te treden, zodat ook de ouders zich veilig voelen. Als we nu niet optreden, gaat het escaleren.”

door Kimberley Fräser

More
articles