Transparantie binnen mijnbouwsector nu verplicht

Met de toetreding tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI ), heeft Suriname de plicht om een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Dave Abeleven directeur van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) tevens voorzitter van de Multi Stakeholders Group (MSG), heeft op vrijdag 24 mei het eerste EITI-rapport, handelend over het fiscaal jaar 2016, overhandigd aan NH- minister Sergio Akiemboto en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Het EITI- rapport moet jaarlijks geproduceerd en openbaar gemaakt worden. Abeleven gaf aan, dat uiterlijk 31 december 2019, het rapport over 2017 gepubliceerd moet worden en in 2020 het rapport over 2018. In het rapport is onder andere financiële en juridische informatie over de aardolie- en mijnbouwsectoren van ons land vervat.
Akiemboto is ervan overtuigd, dat het volgend rapport veel gemakkelijker zal zijn om het rapport te produceren, omdat Suriname dan volgens de minister ‘’slagen en learning moments heeft doorstaan’’. Volgens de bewindsman ben je geen mijnbouwland als je er geen transparant beleid op nahoudt en de nodige structuren niet hebt, waardoor investeerders geïnteresseerd kunnen raken.
De minister heeft ook de EITI-website (www.seiti.org) gelanceerd, omdat hij van mening is dat niet alleen transparantie, vertrouwen, tegengaan van corruptie belangrijke begrippen zijn, maar ook om de wereld te laten zien wat Suriname doet met de inkomsten uit zijn mijnbouwsector. De rapporten zullen op deze website beschikbaar zijn. Hij benadrukte, dat met de komst van technologische ontwikkeling, onder andere buitenlandse investeerders kunnen zien wat erin Suriname gebeurt en welke afspraken er zijn gemaakt in deze sector. “We zijn er nog niet, maar we hebben de belangrijkste stap gezet in de richting van waar we moeten zijn en waaraan wij moeten voldoen om internationaal mee te tellen alsook het gevoel van vertrouwen, transparantie van waarmee we bezig zijn in het land, te geven aan investeerders. Wij beschikken over mineralen welke wij nog verder moeten gaan bewijzen, maar meer nog is van belang hoe gaan wij om met dit traject om deze mineralen daadwerkelijk in te zetten voor de ontwikkeling van Suriname”, aldus Akiemboto.
Het rapport is op vrijdag 17 mei 2019 goedgekeurd door de MSG, die belast is met het toezicht op de toepassing en de implementatie van de EITI-standaarden in Suriname. Het rapport is door de onafhankelijke administrator BDO samengesteld in nauwe samenwerking met alle relevante stakeholders. Akiemboto zal binnen het EITI-proces de functie van ‘National Champion’ vervullen als hoofdverantwoordelijke om de EITI-standaarden te implementeren.

-door Kimberley Fräser-

More
articles