BiZa werkt aan oplevering Bureaus voor Burgerzaken

De deplorabele staat waarin diverse Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) verkeren, heeft vragen opgeroepen in het parlement, alsook het feit dat een aantal bureaus nog in aanbouw is.
De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, is ingegaan op deze kwestie en gaf aan dat er gewerkt wordt aan de oplevering van de in aanbouw zijnde bureaus, de bedoeling is dat dit eind van het jaar geschiedt. De BvB’s die in een slechte staat verkeren, zullen gerenoveerd worden.
De BvB te Atjoni is gehuisvest in het gebouw van het ministerie van Land-bouw, Veeteelt en Visserij. De BvB’s te Brokopondo-Centrum en Brownsweg zijn ondergebracht in een ruimte van het ministerie van Regionale Ontwik-keling. Over de informatie dat deze bureaus niet beschikken over geschikt meubilair, zei de minister dat er meer dan voldoende meubilair beschikbaar is voor de twee personeelsleden die werken op het bureau te Brokopondo. Daarnaast geeft hij aan dat het bureau te Brownsweg op een zodanige ma-nier gehuisvest is dat er niet meer meubilair geplaatst kan worden en dat de vier personeelsleden ondanks de beperkte ruimte, allemaal een werkplek hebben. Wendell Asadang (NDP) wilde weten wanneer de in aanbouw zijnde bureaus opgeleverd zouden worden.
Noersalim deelde mee dat er landelijk acht nieuwe bureaus in aanbouw zijn en dat het ministerie ernaar streeft deze eind van dit jaar op te leveren. In 2015 zijn te Stoel-manseiland in het ressort Tapanahony en Djoemoe in het ressort Asidonhopo een BvB in gebruik genomen, maar kort daarna weer gesloten, omdat er geen personeel ter beschikking was. Aida Nading (NDP) merkte op dat er inderdaad een ruimte ter beschikking is gesteld, maar mens is nog bezig met de bemensing. “Twee personen van dat gebied zijn in beeld gebracht. Deze twee personen hebben niets meer gehoord van het ministerie”, zei Nading. Volgens de minister zijn op beide plaatsen andere locaties geïdentificeerd voor het opnieuw opzetten en inrichten van kantoren nadat de nodige middelen en bemensing ter beschikking zijn gesteld. Ook wordt lokaal personeel getraind om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het ministerie beoogt voor eind van het jaar de openstelling te doen. Nading wilde weten waarom de openstelling pas eind van het jaar plaatsvindt. Hierop zei de minister dat er rekening wordt gehouden met eventuele zaken die niet voorzien zijn. Carl Breeveld (DOE) en Keshopersad Gangaram Panday (NDP), hebben vragen gesteld over het Hoofdbureau van Burgerzaken te Flora waarbij de binnenzijde van de bureaus verrot is. De minister gaf aan dat de technische dienst reeds een inspectie heeft gedaan waarbij in de eerste fase met eigen personeel gewerkt zal worden aan het afwikkelen van het proces.

door Priscilla Kia

More
articles