May 21, 2019


Impact invoering bagagetoeslag KLM nog niet duidelijk


May 21, 2019

De impact die de invoering van de bagagetoeslag door de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) voor passagiers op langeafstandvluchten zal hebben, is nog niet duidelijk. Dit zegt Riaz Mohamedjoesoef, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten, in gesprek met De West. Personen die met de KLM en Air France reizen, zullen vanaf deze week op langeafstandvluchten moeten betalen voor hun bagage, dit geldt ook voor vluchten van en naar Suriname. Mohamedjoesoef geeft aan dat het besluit van KLM als een mededeling is gekomen en dat de organisatie niet op de hoogte was van deze nieuwe maatregel. <br> Voor een koffer van 23 kg in de economy class of voor een van 32 kg in de businessclass, moet voortaan tussen de 80 en 100 euro worden betaald. Over de positieve dan wel negatieve gevolgen die deze maatregel kan hebben voor de reisagenten en de passagiers, kan hij niet veel zeggen. “Er is nog geen officieel gesprek gevoerd met KLM, dus we weten niet hoe, waarom en wat de consequenties kunnen zijn”, zegt Mohamedjoesoef. Voor de komende week staat wel een meeting gepland met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.<br> Deze regel van de KLM gold al voor vluchten binnen Europa en naar Noord-Amerika. De luchtvaartmaatschappijen bieden drie categorieën: licht, standaard en flex, waarbij bij de standaard- en flexprijzen voor een koffer betaald moet worden. Handbagage blijft gratis in alle drie ticketgroepen, op voorwaarde dat het gewicht niet meer dan 12 kg is. Volgens de waarnemend directeur Commerciële Zaken, Miryl Pocornie, zijn er niet als zodanig negatieve gevolgen voor de SLM, omdat de maatregel niet door de SLM wordt doorgevoerd. Op de vraag of hierdoor passagiers eerder voor de SLM zullen kiezen, zegt Pocornie, dat dit helemaal van de passagier afhangt: wil hij wel of niet betalen voor zijn bagage?.<br> Het is nog niet duidelijk als de SLM ook dezelfde maatregel zal doorvoeren. Volgens Pocornie zal de maatregel niet acuut worden doorgevoerd. Er zal volgens haar nagegaan moeten worden wat de standaarden zijn en wat voor SLM het beste is.

door Priscilla Kia