May 16, 2019


‘Mama Sranan e krey


May 16, 2019

“Mama Sranan e krey”, waren de woorden van Curis Hofwijks vandaag tijdens de protestactie op het oud vlaggenplein aan de Waterkant, tegen de beëdiging van de nieuwe ministers. Terwijl er actie werd gevoerd, werden de nieuwe ministers door president Desiré Bouterse beëdigd in het Presidentieel Paleis.
De harde regen schrikte de actievoerders niet af, maar motiveerde ze juist om hun actie voort te zetten. Hofwijks beschreef de harde regen als ‘’de tranen van ons land, dat lijdt onder het beleid van deze regering’’. Het initiatief voor de protestactie was genomen door de activist Radjoe Bhikharie. Hij werd gesteund door The Next Generation Movement (NGM). Onder anderen Asha Mungra, Angelic- del Castillho, Betty Goede, Joan Nibte en Antoon Kraag, steunden de actie.
De groep actievoerders bestond uit ongeveer 25 man. Drijfnat door de regen diende zij aan het eind van de actie een petitie in bij De Nationale Assemblee (DNA). Bhikharie gaf aan dat de kleine opkomst niet wil zeggen dat zij de strijd zullen opgeven tegen het beleid van de regering. Hij beloofde dat dit zeker niet de laatste protestactie zal zijn. Xaviera Jessurun van NGM gaf aan dat deze regering duidelijk geen prioriteiten wil stellen, en gewoon doorgaat met wat zij goedvindt. Mungra, arts, merkte op dat de totale gezondheidszorg ontwricht is door het beleid van de regering.
Zij zegt dat zij op haar polikliniek geconfronteerd wordt met mensen die in elkaar storten van de honger en die zich geen medische zorg kunnen permitteren. Grushenka Rozen, voorzitter van het jongerenforum van DA’91, sprak haar gal uit over het feit dat jongeren vandaag de dag niet kunnen studeren en werken in het land. Voor Hofwijks was de opkomst een vertegenwoordiging van het totale volk. Volgens de actievoerders heeft de president zich voor de zoveelste keer niet gehouden aan zijn woord door opnieuw veranderingen te brengen in zijn kabinet. Bhikharie benadrukte dat de president absoluut geen vertrouwen uitstraalt en dat leiderschap in hem zoek is. Hij hekelt het feit dat ministers worden vervangen zonder het volk te informeren welke redenen daaraan ten grondslag liggen.

door Johannes Damodar Patak-