Euro- en USD-wisselkoers op één niveau

De wisselkoers van de euro en de US-dollar zijn op één niveau. Dit blijkt uit steekproeven die de redactie heeft genomen bij verschillende cambio’s. Aan de buitenzijde van de cambio’s hangen borden met fictieve wisselkoersen, terwijl cliënten bij het loket geconfronteerd worden met veel hogere wisselkoersen. Remy Bhailal, voorzitter van de cambiohouders, was niet te bereiken voor een reactie. De koers van de US-dollar /euro bedraagt SRD 8.40 (opkoop)- SRD 8.48 (verkoop).
William Waidoe, PL-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën, zegt desgevraagd dat de wisselkoers van de US-dollar kunstmatig wordt bepaald, omdat euro’s ons land niet uit kunnen. Hij stelt dat illegaliteit in de hand wordt gewerkt door euro’s om te wissen in US-dollars. Hij verwijst in dit kader naar de recente inbeslagname van de euro 827.000 op Aruba met als eindbestemming Miami.

Waidoe geeft aan dat op dit bedrag er een winst van ongeveer US-dollar 100.000 gemaakt zou worden indien het gelukt was het geld in de Verenigde Staten te krijgen. Hij benadrukt dat de winstmarges alleen maar groter worden. De parlementariër geeft niet de schuld aan de cambio’s, maar aan de gebrekkige controlemechanismen.
‘’Er wordt gesproken van een schaarste aan US-dollars, maar dollars zijn wel te koop als het ‘juiste’ bedrag wordt neergeteld. De US-dollar is tot een product gemaakt’’, aldus Waidoe. Hij vraagt zich af welke cambio US-dollars bij de bank zal omwisselen tegen een koers van SRD 7,55, terwijl zij deze tegen een koers van SRD 8.48 kan verkopen. De parlementariër is van mening dat de cambio’s zich niet houden aan de regels van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en bewust niet meewerkt aan een oplossing van het US-dollar probleem.
Waidoe legt uit dat in een kleine economie het gemakkelijk is om een schaarste aan US-dollars te creëren. Het probleem is dit keer niet gecreëerd, maar het is ook niet zo groot als men het wil laten overkomen. Hij benadrukt dat er altijd US-dollars te krijgen zijn, zolang men genoeg wil neertellen. De parlementariër geeft aan dat er gedurfde stappen genomen moet worden die het volk ten goede komen. Hij vertelt dat er in ons land ook importeurs rondlopen die onder de mom van ‘eerste levensbehoeften’ voor een groot bedrag aan US-dollars kopen bij de moederbank. Waidoe: ‘’Er worden bijvoorbeeld US-dollars gekocht voor het importeren van dertig containers spijsolie, maar dan worden er slechts twee containers binnengehaald. Hij geeft aan dat de rest van het bedrag wordt gestopt in de cambio’s. “Die malafide ondernemers killen ons”, aldus Waidoe. Wat hem betreft, kunnen de cambio’s gesloten worden.
Van dollarisatie van onze economie is Waidoe geen voorstander. Volgens hem zal dollarisatie betekenen de bloei van de drugshandel in ons land, overkopen van de inflatie van de US-dollar en het opdoeken van onze soevereine financiële autoriteit. Waidoe vindt het beter als er meer goud wordt opgepot bij de CBvS voor een goede dekking van onze munteenheid. Hij haalt aan dat in ons buurland Guyana, de eigen bevolking geen US-rekening mag openen. Ook in de Verenigde Staten is het niet gebruikelijk dat Amerikanen een euro-rekening hebben. Dit zijn allemaal maatregelen die volgens hem te maken hebben met het brengen van vertrouwen in de eigen munt. “Onder dwang breng je vertrouwen in je munt”, zegt Waidoe, verwijzend naar het beleid van Guyana.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles