Amerikaanse sancties oefenen druk uit op olie-industrie

Er zijn strengere sancties op Iraanse olie gepland voor mei van dit jaar en die dragen bij aan factoren die de wereldwijde de aanvoer van aardolie beperken. De sancties zullen ervoor zorgen dat de prijzen voor een barrel olie worden opgedreven, waardoor de relatie tussen kopers en verkopers wordt beïnvloed. De sancties op de Iraanse export komen bovenop het eerdere verbod van Washington op Venezo-laanse ruwe olie en op olie uit Angola, een andere grote producent van de dichte ruwe kwaliteiten die lucratieve geraffineerde producten zoals vliegtuigbrandstof, produceert.
Amerikaanse functionarissen zeggen dat ondanks de sancties, de algehele wereldwijde olievoorraad overvloedig zal blijven,. Het aanbod komt vooral uit de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Rusland. De prijs voor zwaardere ruwe olie zoals Noors Grane en Heidrun is de laatste paar maanden gestabiliseerd, zei een handelaar in de Noordzee.

Ogen op Angola, China
Het prijsaanbod voor verschillende Ango-lese stromen, een alternatief voor Iraanse en Venezolaanse ruwe olie, was op hun hoogst ooit, zeiden handelaren.
Staatsoliebedrijf Sonangol zou in de afgelopen week een lading van een van zijn zwaarste soorten, Dalia, hebben verkocht voor US-dollar 2 per vat boven de gedateerde Brent, een stijging van US-dollar 7 van twee jaar geleden. Doorgaans handelt de klasse tegen een korting van US-dollar 1 of meer.
Sommige vaste klanten van Sonangol hebben de mark-ups afgeschuind, waardoor het bedrijf de ruwe olie aan andere kopers aanbood als spotlading. Deze zijn snel verkocht, aldus bronnen uit de handel.
De huidige afstand tussen kopers en verkopers komt deels neer op onzekerheid over hoeveel Iraanse ruwe olie nog steeds kan stromen, cruciaal voor topconsument China, na de deadline van 1 mei die de VS importeurs heeft opgelegd om aankopen te stoppen.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei deze week dat Beijing formeel een klacht had ingediend bij de Verenigde Staten over de verhuizing.
Analisten verwachten dat China de beperkingen zal negeren, vooral omdat Washington afkerig kan zijn van sancties tegen Chinese bedrijven die Iraanse ruwe olie importeren, die tegelijkertijd de belangrijkste afnemers zijn van Amerikaans olie en vloeibaar aardgas.

More
articles