Salarisverhoging parlementariërs onrechtvaardig

Bestuurskundige August Boldewijn is voorstander van het ontkoppelen van de vergoeding van parlementariërs aan het salaris van een onderdirecteur in overheidsdienst. Deze koppeling zorgt volgens hem ervoor dat parlementariërs onterecht ook een verhoging krijgen als aan ambtenaren een salarisverhoging toegekend wordt. De ontwikkelingen die de argumenten voor een loonsverhoging bij de ambtenaren rechtvaardigen, gelden niet altijd voor een verhoging voor het politiek bestuur.
Boldewijn legt uit dat het politiek bestuur er is om beleid te maken en het administratief bestuur voor uitvoering van het beleid. Dat is de reden dat het administratief bestuur niet op politieke basis gekozen moet worden, maar op basis van kennis en kunde die aan de hand van diploma’s getoond kunnen worden.
De nieuwe politieke partij De Nieuwe Leeuw (DNL) heeft gisteren bij de presentatie van haar verkiezingsprogramma aangegeven, dat zij de schadeloosstelling van parlementariërs los willen koppelen aan het salaris van een onderdirecteur.
Boldewijn zegt dat deze maatregel zeker moet komen, omdat er vaak genoeg geen grond is voor de salarisverhoging van het politiek bestuur. Hierdoor wordt ook de begroting van de overheid zwaar belast. De koppeling van de schadeloosstelling voor parlementariërs en ministers aan het salaris van respectievelijk onderdirecteuren en directeuren, is volgens Boldewijn bij wet vastgesteld. Voor wijziging hiervan zal de gewone meerderheid nodig zijn.
Daarnaast wil DNL dat parlementariërs zich voltijds inzetten voor het werk zonder het uitoefenen van nevenfuncties. Boldewijn geeft aan dat parlementariërs gedurende hun periode als parlementariër allerlei privileges hebben, waarvan zij zelfs na hun zittingstermijn genieten. Hij is van mening dat het werk als volksvertegenwoordiger voltijds zou moeten zijn, waarbij de parlementariër naarmate het einde van zijn termijn nadert, moet zoeken naar alternatieve werkgelegenheid. Volgens Boldewijn kan de overheid zo een volksvertegenwoordiger helpen aan een baan, maar dat moet geen verplichting zijn. “Als je geen volksvertegenwoordiger meer bent, wordt je niet meer gedragen door het volk en is de overheid niet verplicht jou te verzorgen”, aldus Boldewijn.

-door Priscilla Kia-

More
articles