Fabriekstrawlers vissen toch in onze wateren

Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), geeft aan dat hij van vissers heeft vernomen dat de Chinese fabriekstrawlers in de avond hun ligplaats verlaten om op de rivier te gaan vissen. “De mannen schrokken zich rot, toen ze deze grote schepen naast zich zagen”, zegt de voorzitter.
Volgens Karg zijn er daadwerkelijk gesprekken geweest met president Desiré Bouterse over deze trawlers. De president had toen beloofd deze schepen uit onze wateren te verwijderen. De voorzitter wenst geen uitspraken te doen over enige corruptieve handelingen. Volgens hem heeft de directeur van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Deepak Jairam, protest aangetekend tegen de Kustwacht.
VHP-parlementariër Mahinder Jogi, geeft desgevraagd aan dat het probleem rondom de trawlers zeer ernstig is. Volgens hem is het duidelijk dat de president lak heeft aan de belangen van het volk. ”De president had toch beloofd dat de schepen het land zouden verlaten. Hij houdt zich duidelijk niet aan zijn woord”, zegt de parlementariër gebelgd. Hij is van mening dat de schepen aan de ketting gelegd moeten worden.
“Waarom hebben we een leger en een Kustwacht?”. Jogi is ervan overtuigd dat er gelden onder tafel zijn betaald door eigenaren van de trawlers. Volgens hem worden er zelfs namen genoemd. De president is volgens hem het land aan het vernietigen. ‘’Het kan niet zo zijn dat je de belangen van een groep buitenlanders veilig stelt, maar jouw mensen laat sterven’’, zegt Jogi.
De parlementariër is van mening dat leningen en schenkingen gedaan door Chinese organisaties, niet de aanleiding mogen zijn dat je in je eigen land geen maatregelen kunt treffen. Jogi geeft aan dat elk land soeverein is en dus zelf mag bepalen wat er binnen zijn grenslijnen gebeurt. Volgens hem zou er een spoedvergadering moeten komen om te praten over deze kwestie. “Ik wil geen uitleg meer van de minister, die heeft al duidelijk aangegeven dat hij geen enkele vergunning tekent. Ik wil weten wat de president van plan is te doen.” Jogi zegt dat de minister van Landbouw, Veeteelt en visserij, Lekhram Soerdjan, heeft getoond een minister met principes te zijn. Hij zou volgens Jogi zover zijn gegaan, dat hij bereid zou zijn portefeuille in te leveren. De parlementariër zegt dat de ontevredenheid rondom deze kwestie zelfs in de coalitie te merken is. ‘’Dit geeft alleen maar aan dat zaken niet pluis zijn’’, stelt hij.

More
articles