Europrobleem voor Europese Centrale Bank

De governor van de Centrale Bank van Suri-name (CBvS) Robert Van Trikt, heeft afgelopen donderdag 25 april tijdens een persconferentie gezegd, dat hij als bankpresident van Suriname, de taak heeft het vertrouwen in de SRD te waarborgen en niet van de euro’s. De euro verantwoordelijkheid is weggelegd voor de Europese Centrale Bank (ECB). Sinds de inbeslagname van de euro 19.5 miljoen door de Nederlandse justitiële autoriteiten, kunnen er geen euro’s geëxporteerd worden.
Van Trikt was kort geleden naar Nederland vertrokken om deze zaak aan te vechten, die volgens hem een enorme impact heeft op onze economie. Hij gaf verder aan, dat er momenteel een grote druk is op de wisselkoers. ‘’Het is een enorme uitdaging die niet onderschat moet worden, maar er moet een oplossing komen. Wij moeten zaken doen in ‘cash’ en dat is erg problematisch’’, zei hij.
Er is wel een grote toestroom van euro’s door toeristen uit Frans-Guyana die duizenden aan contanten uitgeven in Suriname, zo ook de bezoekers uit Europa. ‘We krijgen euro’s binnen. Maar als je ze niet kunt verzenden, krijg je een enorme opstapeling. De verzekeringskosten worden veel hoger, maar dat is niet mijn probleem, maar voor Europa. Wij worden opgescheept met internationale problemen. Er is een 99 procent bezetting van KLM en er komt nog een vlucht bij. Ik houd mijn hart vast”, zei Van Trikt, die eraan toevoegde: ‘’De toeristen denken: geweldig, ik kan nog een keer naar Suriname komen. De winkeliers denken dat de zaken goed gaat, dat is puur omdat alle vluchten vol zitten. Ik denk: nog meer euro’s die ik niet kwijt kan.“
Er wordt nu naar mogelijkheden bekeken om de euro’s t exporteren, want Suriname nu een schaarste aan US-dollars. Momenteel is overstappen op giraal geld, volgens de CBvS het beste. Bij giraal verkeer zijn er geen beperkingen, terwijl die er wel zijn bij contante US-dollar transacties. Tijdens de persconferentie werd Van Trikt bijgestaan door een advocatenteam en de Surinaamse Ban-kiersvereniging.

-door Kimberley Fräser-

More
articles