Caribische U-16 basketbalstrijd verschoven

De U-16 kampioenschappen van de Caribische Basketbal Federatie (CBC) zijn verschoven naar 2020. Het toernooi was gepland voor de periode juli/augustus aanstaande op Antigua and Barbuda, maar het CBC-bestuur heeft na een vergadering op 14 april jongstleden besloten deze kampioenschappen voor jongens en meisjes, en waaraan ook Suriname zou meedoen, met een jaar uit te stellen. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn geweest op het besluit van de Raad van Bestuur van de CBC.

Zo wordt in juli aanstaande reeds het Centro Basketbaltoernooi  gehouden in Puerto Rico. De teams zijn al geselecteerd door de CBC en de FIBA America’s. Als gevolg van de eisen voor deelname aan Centro Basket kunnen de CBC U-16 kampioenschappen niet langer als kwalificatiewedstrijden gelden.

Verder heeft het bestuur ook geen gedegen gastheer kunnen vinden voor de organisatie van de CBC U16 kampioenschappen. Ook zitten de maanden juli en augustus reeds vol met basketbalkampioenschappen voor Noord- en Zuid-Amerika waardoor het vinden van een gastland voor de U-16 kampioenschappen reeds een probleem bleek.

De CBC heeft nu besloten deze kampioenschappen in 2020 te organiseren als kwalificatietoernooi voor Centro Basket 2021. De nationale bonden die hun deelname reeds hebben bevestigd zullen dit op een later tijdstip alsnog opnieuw mogen doen.

Het CBC-bestuur zegt het eventuele ongemak dat hierdoor is ontstaan voor de nationale bonden te betreuren, maar benadrukt dat het geen gemakkelijke beslissing is geweest. Het bestuur zet desondanks zijn zoektocht naar een gastland onverkort door in de komende maanden.

Suriname heeft in 2016 voor het eerst na jaren weer meegedaan aan de CBC U-16 kampioenschappen in Guyana. Toen vonden dit toernooi voor de eerste keer sedert 2008 plaats.

Ons land trad vorig jaar augustus op als gastheer van de Caribische Basketbalkampioenschap-pen voor senioren dames en heren. In het kader hiervan werd er een verkorte lokale competitie afgedraaid. Een paar maanden eerder, in januari, was Suriname ook gastland voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de CBC.

More
articles