‘Toewijzing gronden favoriete aangelegenheid’

Het grondbeleid van Suriname is reeds jaren fraudegevoelig en brengt heel veel problemen met zich mee. De illegale occupatie van gronden is een van de grote problemen die verband houden met het onduidelijk grondbeleid. Bestuurskundige August Boldewijn, zegt desgevraagd dat de toewijzing van gronden, een favoriete aangelegenheid is. Er moet volgens hem meer regelgeving komen op dit gebied, terwijl de bevolking ook duidelijkheid krijgt over de toewijzing van gronden en woningen.
Boldewijn zegt dat de mensen die een aanvraag hebben ingediend voor een stukje grond enorm zijn. Het proces van het zoeken naar gronden door de overheid en het bouwklaar maken van de gronden, voordat ze toegewezen worden, is om tot nog toe onbekende reden een heel lange.
Terwijl anderen heel lang wachten om een stuk grond toegewezen te krijgen, komen weer anderen heel snel in aanmerking voor een toewijzing, omdat zij tot de politieke partij behoren die aan de macht is. Volgens Boldewijn heeft dit tot gevolg dat mensen die in problemen zitten, in de verdoemenis geraken.
“In iedere organisatietop zijn er ‘satellieten’ die het werk doen namens partijleden, familie, vrienden en kennissen”, zegt Boldewijn. Regerende partijen doen overkomen alsof zij de gulle gevers zijn van grond, terwijl het een wettelijk voorschrift is dat elke burger recht heeft op een stuk grond. Over de onduidelijkheid van het beleid zegt de bestuurskundige dat een heleboel mensen die in het bezit waren van domeingronden, reeds zijn overleden. Maar dat het vervolgens een probleem is voor de familie van de overledene de grond aan haar overgeschreven te krijgen.

In vele gevallen wordt de grond toch aan anderen aangewezen terwijl de familie op de grond is geboren.
Volgens Boldewijn houdt het illegale occupatieprobleem enigszins verband met verschillende ontwikkelingen in het land en het grondbeleid. De ‘binnenlandse oorlog’ heeft geresulteerd in de vlucht van mensen naar Frans-Guyana en Paramaribo. De mensen die aan de rand van de stad zijn komen wonen, hadden toen geen perceel, hadden wel onderdak nodig en moesten noodgedwongen illegaal occuperen. Boldewijn ziet illegale occupatie als een maatschappelijk probleem dat niet erkend is geworden.
“Occupatie is illegaal en moet voorkomen worden.
De regering moet niet wachten tot men overgaat tot onrechtmatige occupatie, maar moet het probleem nu al in kaart brengen”, benadrukt Boldewijn. Als oplossing ziet de bestuurskundige het onderzoek naar de werkelijke reden waarom mensen naar Paramaribo trekken, gevolgd door een beleid als voortvloeisel van het onderzoek. Ook moet er nagegaan worden of er organisaties zijn die illegale occupatie aanmoedigen.

door Priscilla Kia-

More
articles